Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κάλεσμα και Πρόγραμμα 1ης Πανελλαδικής Συνάντησης συλλογικοτήτων νερού

ΚΑΛΕΣΜΑ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
της 1ης Πανελλαδικής Συνάντησης συλλογικοτήτων για τη διαχείριση του νερού
20-21 Σεπτεμβρίου 2014
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς:
Όλες τις συλλογικότητες, που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού

Συναγωνιστές,
Σε όλη τη χώρα απλώνονται κοινωνικοί αγώνες από κάθε μορφής συλλογικότητες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινών μας αγαθών. Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση έχει το νερό, η ιδιωτικοποίηση του οποίου σε όλο τον κύκλο του, από τις πηγές μέχρι τη βρύση, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και στο περιβάλλον και ιδίως, στην ποιότητα του νερού, τη διαθεσιμότητά του, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, τις υποδομές και την τιμολόγησή του.
Είναι προφανές, ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού θα είναι τόσο περισσότερο αποτελεσματικοί και νικηφόροι, όσο ενδυναμώνεται η αλληλεγγύη, η δικτύωση και ο συντονισμός των επιμέρους συλλογικοτήτων.
Γι’ αυτόν το λόγο, η Κίνηση 136 πήρε την πρωτοβουλία - και μόνον αυτό - να καλέσει όλες τις συλλογικότητες, που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού σε μια πρώτη πανελλαδική συνάντηση για να γίνει ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ανοιχτός διάλογος και προσπάθεια συνθετικής σύγκλισης:



- στην προσέγγιση του θέματος του νερού ως κοινού αγαθού
- στα μοντέλα διαχείρισης του νερού, κρατικό-δημοτικό-συνεργατικό, καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης αυτών
- στην αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, των διαγραφόμενων εξελίξεων για το νερό και των μορφών του αγώνα και του κινήματος
- στην υλοποίηση μιας πολιτικής αλληλεγγύης, δικτύωσης και συντονισμού των αγώνων των κινημάτων νερού.
Οι διαδικασίες για όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να έχουν χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας, «από τα κάτω», χωρίς εξαρτήσεις από την κρατικο-κυβερνητική εξουσία, μακριά από κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς, χωρίς γραφειοκρατία και παραγοντισμό, δουλεύοντας οργανωτικά σε κύκλο και όχι σε πυραμίδα.
Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στη συνάντηση και να συμβάλλετε στη διαμόρφωση του συντονισμού όλων των συλλογικοτήτων.

Θεσσαλονίκη, 17.6.2014
Η Γενική Συνέλευση της Κίνησης 136
www.136.gr
Email: info@136.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1ης Πανελλαδικής Συνάντησης συλλογικοτήτων για τη διαχείριση του νερού
20-21 Σεπτεμβρίου 2014
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014
12:00 - 12:30
Καλωσόρισμα, αλληλογνωριμία και σύντομοι χαιρετισμοί – Τοποθετήσεις από συναγωνιστές του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού και από τη Λατινική Αμερική.
12:30 – 15:30
Κάθε συλλογικότητα κάνει 10λεπτη τοποθέτηση με θέμα:
Σύντομη παρουσίαση της συλλογικότητας και πως προσεγγίζει το νερό ως κοινό αγαθό - Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και των διαγραφόμενων εξελίξεων για το νερό ιδίως στην περιοχή δράσης της – Αναφορά στα μοντέλα διαχείρισης του νερού (κρατικό-δημοτικό-συνεργατικό), καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης αυτών.
15:30 – 16:00
Διάλλειμα για ελαφρύ γεύμα σε διπλανό χώρο.
16:00 – 19:30
Συνέχιση των 10λεπτων τοποθετήσεων των συλλογικοτήτων.
Συζήτηση με 5λεπτες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.
19:30
Μετάβαση στο χώρο του Green Wave Festival (στο πάρκο ΧΑΝΘ, λίγα μέτρα από το Δημαρχείο), όπου θα υπάρχουν συζητήσεις, περίπτερα διαφόρων συλλογικοτήτων, μουσική, φαγητό, ποτά. Έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 20:00-21:00, μια παράλληλη εκδήλωση με περιεχόμενο: «Γνωριμία με κινήματα νερού από όλη την Ελλάδα. Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στην 1η πανελλαδική συνάντηση για τη διαχείριση του νερού συζητούν ελεύθερα με τους πολίτες».

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014
10:00 – 12:30
Κάθε συλλογικότητα κάνει 10λεπτη τοποθέτηση με θέμα:
Αναζήτηση μορφών του αγώνα και του κινήματος τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά - Δυνατότητες υλοποίησης μιας πολιτικής αλληλεγγύης, δικτύωσης και συντονισμού των αγώνων των κινημάτων νερού στην Ελλάδα – Δυνατότητες συμμετοχής του ελληνικού κινήματος νερού στο ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα νερού – Διαμόρφωση κειμένου διακήρυξης και σχεδίου αποφάσεων της πανελλαδικής συνάντησης (θα τεθούν για έγκριση από τις συνελεύσεις των συλλογικοτήτων μετά την πανελλαδική συνάντηση).
12:30 – 13:00
Διάλλειμα για καφέ
13:00 – 15:30
Συνέχιση των 10λεπτων τοποθετήσεων των συλλογικοτήτων.
Συζήτηση με 5λεπτες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.
Λήψη τελικών αποφάσεων της πανελλαδικής συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου