Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών 2 Ιουλίου 2016

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών στις 2 Ιουλίου 2016 έχει κεντρικό σύνθημα: "Συνεταιρισμοί: Η δύναμη να δράσουμε για ένα βιώσιμο μέλλον".
Από το 1923 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, και από το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ.
Οι βασικοί στόχοι της βιωσιμότητας είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής.
Οι συνεταιρισμοί μπορούν να διαδραματίσουν στην υλοποίηση αυτών των στόχων μοναδικό ρόλο, καθώς συμβάλλουν με την εφαρμογή των συνεταιριστικών αρχών και αξιών στη βιωσιμότητα, την κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης "Βίος Coop" στηρίζει τους τοπικούς ποιοτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, μειώνοντας έτσι το οικολογικό αποτύπωμα, το κόστος μεταφοράς και τις τιμές, ενώ παράλληλα στηρίζει τους ποιοτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, το 80% των παραγωγών-προμηθευτών του Βίος Coop είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα, το 67% από την Κεντρική Μακεδονία και το 41% από τον νομό Θεσσαλονίκης. Επίσης, το 65% των συνεργαζόμενων συνεταιρισμών του Βίος Coop είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα, το 30% από τον νομό Θεσσαλονίκης



Επιπλέον, στο "Βίος Coop", όπως και στους συνεταιρισμούς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, δεν υφίσταται η σχέση «αφεντικά – υπάλληλοι εργαζόμενοι». Κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε αφεντικά ούτε υπάλληλοι εργαζόμενοι με εξαρτημένη μισθωτή εργασία, αλλά μόνον ελεύθεροι συνεταιρισμένοι πολίτες, που άλλοι εργάζονται και συμβάλλουν εθελοντικά χωρίς αμοιβή και άλλοι εργάζονται με αμοιβή.

Στους 30 πρώτους μήνες λειτουργίας του (Δεκ. 2013 - Μαι. 2016), ο "Βίος Coop" παρουσίασε ανοδική τάση του κύκλου εργασιών και συγκεκριμένα, οι πωλήσεις το 2015 αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2014.
Την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν οι αμειβόμενες συνεταιριστικές θέσεις εργασίας κατά 62,5%, ενώ παράλληλα, έγιναν αυξήσεις των μηνιαίων καθαρών αμοιβών των εργαζομένων μελών του Βίος Coop και σήμερα αυτές είναι μεγαλύτερες κατά 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες κατώτατες προβλεπόμενες αμοιβές.
Οι δαπάνες αμοιβής της εργασίας ξεπερνούν το 50% των σταθερών λειτουργικών εξόδων, πράγμα που δείχνει καθαρά ότι ο συνεταιρισμός είναι έντασης εργασίας και όχι έντασης κεφαλαίου.
Δημιουργούνται λοιπόν, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες συνεταιριστικές θέσεις εργασίας.
Οι συνεταιρισμοί χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου