Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Η δυναμική του αγροδιατροφικού συνεργατισμού


του Κώστα Νικολάου στο 'Έθνος", 2.3.2019

Ο συνεταιρισμένος αγροδιατροφικός τομέας στην Ευρώπη είναι ο δυναμικότερος οικονομικά και κοινωνικά. Από τα 13 εκατ. αγρότες στην ΕΕ, τα 6,2 εκατ. συμμετέχουν σε 22.000 αγροτικούς συνεταιρισμούς, που επεξεργάζονται και εμπορεύονται το 40% της συνολικής παραγωγής. Στην περίοδο κρίσης, όχι μόνο δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται.
Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς τομείς με ποσοστά συμμετοχής στο ελληνικό ΑΕΠ και στην απασχόληση υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα της ΕΕ των 27. Αποτελεί κλειδί για τη διατροφική αυτάρκεια, απασχόληση και έξοδο από την κρίση. Παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μεν, αλλά δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί επαρκώς το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνεργατικής οργάνωσής του.
Παράλληλα, η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΛΟ) παρουσιάζει μια δυναμική εξέλιξη σε παγκόσμια και εθνική κλίμακα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη πρωτοποριακών για την Ελλάδα συνεργατικών εγχειρημάτων με σημαντική εμβέλεια τοπική, εθνική, αλλά και διεθνή. Ενδεικτικά, παρουσιάζονται παρακάτω πέντε επιτυχημένες συνεργατικές ιστορίες του αγροδιατροφικού τομέα.


Ο Γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός Αγ. Αντωνίου (Θεσσαλονίκη)
Ιδρύθηκε το 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός της Θεσσαλονίκης. Η διαρκής μείωση του αγροτικού εισοδήματος οδήγησε τις γυναίκες στην παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων. Μετά από μια ενθαρρυντική έρευνα αγοράς, προχώρησαν στη δημιουργία του συνεταιρισμού παράγοντας πάνω από 30 χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.
Αγροτικός συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου (Χαλκιδική)
Ιδρύθηκε το 1924 και είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς. Εστίασε στην παραγωγή και τυποποίηση βιολογικού και συμβατικού ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιολάδου και ελιάς. Οι παραγωγοί-μέλη του είναι πιστοποιημένοι, όπως και ο συνεταιρισμός τους. Οργανώνουν για τα μέλη, σεμινάρια επιμόρφωσης. Θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους της αγοράς, με εμβέλεια στις αγορές της Γερμανίας, Αγγλίας, Βουλγαρίας, Αμερικής, Αυστραλίας και Κίνας.
Αγροτικός κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Λιβαδίου "Ο Βοσκός" (Ελασσόνα, Λάρισα)
Ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα νέων κτηνοτρόφων με στόχο την ποιότητα βασισμένη στις δικές τους πρώτες ύλες και κυρίως στο γάλα τους, αλλά και στη βλάχικη παράδοσή τους. Το 80% των μέσων παραγωγής προέρχεται από τους ίδιους, με προοπτική την απόλυτη αυτάρκεια στο άμεσο μέλλον. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα των προϊόντων με προσιτές τιμές, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την ποιότητα για χάρη του ανταγωνισμού.
Κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “Βίος Coop
Ιδρύθηκε το 2012 με κεντρικό σύνθημα «Παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας». Έχει πάνω από 420 μέλη και 3.000 κωδικούς προϊόντων. Πραγματοποιείται διαρκής έλεγχος και αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων με τιμές χαμηλές για τους καταναλωτές και δίκαιες για τους παραγωγούς, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες κατά το δυνατόν. Τα προϊόντα προέρχονται από συνεταιρισμούς, μικρές παραγωγικές μονάδες και μεμονωμένους παραγωγούς. Ενδεικτικά, στο καλάθι των 100 βασικών προϊόντων, το 67% προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία.
Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSE Coop
Ο κοινός και “εκ των ων ουκ άνευ” παρονομαστής της επιτυχίας των προαναφερόμενων συνεταιρισμών του αγροδιατροφικού τομέα είναι η συνεργατική εκπαίδευση-κατάρτιση. Σε αυτό το πεδίο, ο κοινωνικός μη-κερδοσκοπικός συνεταιρισμός UnivSSE Coopδραστηριοποιείται από το 2013 με αξιοσημείωτη κοινωνική απήχηση στη διάδοση και υποστήριξη της ΚΑΛΟ με σεμινάρια, ημερίδες, εκπομπές, οπτικοακουστικό υλικό ελεύθερης πρόσβασης, εκδόσεις και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η επέκταση της συνεργατικής οργάνωσης του αγροδιατροφικού τομέα με συλλογικές δράσεις και καινοτομία, θα βελτιώσει θεαματικά την αποτελεσματικότητά του, τα μεγέθη του, την προστιθέμενη αξία των προϊόντων και την απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου