Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Η "μανιακή" φύση, το άγιον κέρδος και το τοξικό χάος εις διπλούν

Ένα “χρυσό” ποτάμι κατόπιν διαρροής, Colorado, USA
του Κώστα Νικολάου

Η φύση δεν εκδικείται, δεν τιμωρεί, ούτε έχει καμιά μανία. Έχει τους δικούς της νόμους και λειτουργεί σταθερά με βάση αυτούς. Δεν προσαρμόζεται στους ανθρώπινους νόμους και πράξεις. Ένας χείμαρρος ακολουθεί τη διαδρομή που πάντα ακολουθούσε. Δεν στρίβει όταν βρει μπροστά του κτίσματα. Τα παίρνει μαζί του.
Οι άνθρωποι οφείλουν να προσαρμοστούν στη φύση, αφού αποτελούν μέρος της.
"Διαθέτουμε απέναντι σ' όλα τ' άλλα δημιουργήματα της φύσης το πλεονέκτημα, ότι μπορούμε να διακρίνουμε και να εφαρμόζουμε σωστά τους νόμους της. Και πραγματικά, κάθε μέρα που περνά μαθαίνομε να κατανοούμε όλο και πιο σωστά τους νόμους της και να αναγνωρίζουμε τόσο τις πιο κοντινές όσο και τις απόμακρες συνέπειες των επεμβάσεών μας στην πορεία της φύσης" (Engels F., Η διαλεκτική της φύσης).
Γιατί δεν πράττουμε έτσι;



Διότι η γενική έννοια άνθρωπος δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή. Υπάρχει ο συγκεκριμένος κάθε φορά άνθρωπος. Αυτός που ζει σε συγκεκριμένα οργανωμένη κοινωνία με συγκεκριμένο σύστημα.
Και σήμερα, έχει υπεράνω όλων την πάση θυσία αναζήτηση του κέρδους (κερδοσκοπία σε επίπεδο θρησκευτικής πίστης).
Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (που είναι ένα φυσικό φαινόμενο, χάρη στο οποίο υπάρχει ζωή στον πλανήτη) επεμβαίνουμε “τοξικά” εκπέμποντας ρύπους (κερδοσκοπώντας ασύστολα με ενεργειακή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μεταφορές κλπ), που τροποποιούν το κλίμα προς κατεύθυνση άγνωστη σε μας (κατάσταση “χάους” με την επιστημονική έννοια του όρου).
Φυσιολογικά λοιπόν προκύπτουν πρωτοφανείς τυφώνες, ανεμο- ή υδρο-στρόβιλοι, ισχυρές καταιγίδες κλπ, όπου οι πλημμύρες δεν μεταφέρουν μόνον συντρίμμια, αλλά και τοξικές χημικές ουσίες, όταν τις βρουν στο έδαφος (σε πάσης φύσεως χώρους εναπόθεσης τοξικών στερεών ή υγρών ουσιών). Αυτές οι τοποθεσίες είναι πάντα μια μεγάλη πιθανή πηγή ρύπανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων μετά από τυφώνες και μεγάλες καταιγίδες (Thomas Burke, Assoc. Dean, Johns Hopkins School of Public Health, Univ. Baltimore, Maryland, USA).
Τα νερά ακολουθούν ανεξέλεγκτη διαδρομή μεταφέροντας τις τοξικές ουσίες οπουδήποτε (κατάσταση “χάους” με την επιστημονική έννοια του όρου) με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
ΥΓ:
Στην Χαλκιδική δεν φαντάζομαι να υπάρχουν τέτοια θέματα. Εκεί η “ανάπτυξη” γίνεται με προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι δεν είναι;
Τι όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου