Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αργής και βασανιστικής επιστροφής του κορωνοϊού

του Κώστα Νικολάου

Στο διάστημα των τελευταίων περίπου 2 εβδομάδων του Μαρτίου 2020 συνέβη η δραματική αύξηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, που οδήγησε σε 90 περίπου διασωληνωμένους ασθενείς ημερησίως σε όλη την πρώτη βδομάδα του Απριλίου (με μέγιστο τους 93).

Η εντυπωσιακή στάση ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να προφυλαχθούν συνειδητοποιώντας την ανεπάρκεια της πολιτικής για το δημόσιο σύστημα υγείας και τα αλλοπρόσαλλα ή/και ανύπαρκτα μέτρα (στοιβαγμένοι εργαζόμενοι σε ΜΜΜ, σε εργοστάσια κλπ), μαζί με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού του δημοσίου, έφερε τη σταδιακή μείωση των επιπτώσεων και οδήγησε στην ύπαρξη 7 μόνον διασωληνωμένων ασθενών ημερησίως στα τέλη του Ιουλίου.

Από τότε, χρειάσθηκε περίπου 1,5 μήνας (Αύγουστος μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου) για να ξεπεράσουμε το μισό της κορύφωσης των επιπτώσεων, που είχαμε στο πρώτο κύμα: ήδη 52 διασωληνωμένοι ασθενείς ημερησίως στις 11 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφει αργά και βασανιστικά, όπως ήταν αναμενόμενο....


Όπως και στο πρώτο κύμα, έτσι και τώρα, τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα απαιτούν και επιβάλλουν πολιτικές αντιμετώπισης που δεν θίγουν τα κέρδη τους. Το πολιτικό προσωπικό που τα εκφράζει ενδιαφέρεται για τη διατήρησή του στην πολιτική εξουσία. Οι άνθρωποι του λαού είναι αναλώσιμοι.

Τα εμφανιζόμενα ως αλλοπρόσαλλα μέτρα, εμφανίζονται ως τέτοια, διότι υπηρετούν συμφέροντα.

Ενδεικτικά:

- 60% η πληρότητα σε τραίνα και ΚΤΕΛ, ενώ 100% στα αεροπλάνα.

- Στοιβαγμένοι χωρίς μέτρα και έλεγχο στους κλειστούς χώρους των ΜΜΜ και στα εργοστάσια, αλλά απαγόρευση και αποστάσεις στους ανοικτούς χώρους.

- Άνοιγμα στον ξένο τουρισμό με δειγματοληπτικά τεστ, την ώρα που ήταν σε κορύφωση κορωνοϊού όλα τα Βαλκάνια.

- Άνοιγμα των σχολείων με περισσότερους μαθητές ανά τάξη και λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι που δεν υπήρχε κορωνοϊός. Τώρα, πάνω από 25 μαθητές ανά τάξη στις μεγάλες πόλεις, αντί για τάξεις των 15 μαθητών κατά μέγιστο, με μάσκες μεν, αλλά που είναι απολύτως γνωστό ότι δεν επαρκούν χωρίς αποστάσεις στον κλειστό χώρο της τάξης.

Όπως και στο πρώτο κύμα, έτσι και τώρα, δεν υπάρχει κανένας άλλος για να σώσει τους ανθρώπους του λαού, παρά μόνον οι ίδιοι οι άνθρωποι, οπλισμένοι με γνώση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη.

__________________________

Στο διάγραμμα, με μπλε ο ημερήσιος αριθμός διασωληνωμένων και με κόκκινο η τάση (η αξιοπιστία της τάσης = 0,9 δηλ. σχεδόν 1, άρα πολύ καλή)


1 σχόλιο:

  1. Το άρθρο
    "Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αργής και βασανιστικής επιστροφής του κορωνοϊού"
    δημοσιεύθηκε επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

    1) http://www.enallaktikos.gr
    2) https://www.inewsgr.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή