Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ο εμβολιασμός παρέα με τον πλούτο στον κόσμο

του Κώστα Νικολάου

Είναι ανθρωπιστικά ανατριχιαστική η ταύτιση σχεδόν της παγκόσμιας κατανομής του πλούτου (Χάρτης 1) και του εμβολιασμού (Χάρτης 2) μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις φτωχές χώρες η πλειονότητα της κοινωνίας ξεσηκώνεται ζητώντας εμβόλια. Οι πολυεθνικές εταιρίες και οι πολιτικές ελίτ του κόσμου αδιαφορούν και ούτε λόγος να γίνεται για απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Διότι τα κέρδη είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Στις πλούσιες χώρες μικρές μειονότητες αρνούνται τον εμβολιασμό. Οι ελίτ ακολουθούν πολιτικές που στην πράξη ενισχύουν την άρνηση, ενώ στα λόγια φωνασκούν για το αντίθετο.

Οι δυνάμεις που ευαγγελίζονται κοινωνικό μετασχηματισμό χάνονται στη μετάφραση μεταξύ του παγκόσμιου και του εθνικού.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στις πολιτικές ηγεσίες και κρατούν μια στάση ζωής, που επιφανειακά φαίνεται να είναι ένεκα φόβου, αλλά μια προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι πρόκειται για πολιτική στάση αυτοπροστασίας και αλληλεγγύης, «ὅτι ὁ ἄνθρωπος φύσει πολιτικὸν ζῷον» (3).

Διανύουμε μια μακρά περίοδο, που η πλειονότητα της κοινωνίας είναι πιο μπροστά από τις πολιτικές ηγεσίες.

«Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία»….

___________________________

1. Credit Suisse Research Institute, “Global Wealth Report 2021”, June 2021

2. Edouard Mathieu, Hannah Ritchie, Esteban Ortiz-Ospina, Max Roser, Joe Hasell, Cameron Appel, Charlie Giattino & Lucas Rodés-Guirao, “A global database of COVID-19 vaccinations”, Nature Human Behaviour, 10 May 2021

3. Αριστοτέλης, Πολιτικά 1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου