Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Πράσινο: Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

του Κώστα Νικολάου

Το αστικό πράσινο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης δεν είναι κάποια πολυτέλεια. Δεν είναι γενικώς «κάτι το ωραίον». Είναι όρος επιβίωσης. Περίπου 1.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, ένεκα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με βάση διεθνώς αποδεκτούς αλγόριθμους του Π.Ο.Υ., τη στιγμή που το πράσινο στην πόλη κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (4-8 φορές κάτω από τις διεθνείς προδιαγραφές), ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι κατάλληλες ζώνες πρασίνου (πχ αστικά πάρκα) μπορούν να μειώσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από 30 μέχρι 60%.

Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε για μεταφορά του γηπέδου του ΑΡΗ από την πυκνοδομημένη περιοχή Χαριλάου σε χώρο εκτός πόλης στα ανατολικά είναι ένα βήμα μπρος. Περιλαμβάνει διπλή ανάπλαση: στη θέση του γηπέδου, δημιουργείται ελεύθερος χώρος πρασίνου (που ενοποιημένα με το πάρκο της Νέας Ελβετίας συγκροτεί ένα υπερτοπικό πάρκο) και ανατολικά, δημιουργούνται γήπεδο, χώροι γραφείων, εμπορικό κέντρο, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, αναψυχής και στάθμευσης.

Ο σχεδιασμός για παραμονή και αναβάθμιση του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην εξίσου πυκνοδομημένη περιοχή της Τούμπας αποτελεί ένα βήμα πίσω. Ίδιες είναι οι ανάγκες των κατοίκων της Τούμπας, ίδιος οφείλει να είναι και ο σχεδιασμός. Δηλαδή, μεταφορά του γηπέδου από την πυκνοδομημένη περιοχή Τούμπας σε χώρο εκτός πόλης στα δυτικά με διπλή ανάπλαση: στη θέση του γηπέδου να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου και στα δυτικά να δημιουργηθεί το γήπεδο και όλες οι άλλες δραστηριότητες που σχεδιάζονται.

Η προωθούμενη δήθεν ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης, με τη δημιουργία φαραωνικού μεγέθους κτιρίων, εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου αποτελεί ακόμα ένα βήμα πίσω. Η μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ σε ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο με κυρίαρχο το πράσινο και η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός πόλης στα δυτικά είναι βασικός παράγοντας για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο κέντρο της πόλης.

Η υλοποίηση αυτών των τριών διπλών αναπλάσεων μπορεί να αλλάξει την κατάσταση του πρασίνου και της ποιότητας ζωής τόσο στην πόλη (κέντρο, Χαριλάου, Τούμπα), όσο και εκτός πόλης στα ανατολικά και δυτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου