Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Ακρίβεια: Ο μηχανισμός αρπαγής της μικρής λαϊκής αποταμίευσης

του Κώστα Νικολάου

Στην περίοδο της πανδημίας αυξήθηκε σχετικά η λαϊκή αποταμίευση, ένεκα της σχετικής μείωσης της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, ενώ μόνον το 1,8% των πολιτών έχει τραπεζικές καταθέσεις άνω των 50.000 € (που αποτελούν το 53% της συνολικής αξίας των καταθέσεων), το 86% των πολιτών έχει τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 5.000 € (που αποτελούν το 1,7% της συνολικής αξίας των καταθέσεων) και από αυτούς, το 72% έχει καταθέσεις κάτω από 1.000 €.

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, ρεύμα και αγαθά γενικώς, έχει δύο μέρη: την κερδοσκοπία των εταιριών (πολυεθνικών και εθνικών) και την αύξηση των φόρων σε απόλυτους αριθμούς ευρώ.

Διότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός πράγματος και παραμένει σταθερό το ποσοστό φόρου, ο φόρος που εισπράττει η κυβέρνηση είναι μεγαλύτερος σε απόλυτους αριθμούς ευρώ.

Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ποσοστό φόρου στα αγαθά εισπράττοντας τον ίδιο με πριν φόρο. Θέλει να εισπράξει μεγαλύτερα ποσά φόρου.

Το πως και από που, το μαρτυράει κυνικά ο Γ. Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: «Τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντέξουν την ακρίβεια λόγω των αποθεματικών τους σε αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί» (ΣΚΑΪ, 14.3.2022).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου