Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Στα παζάρια όλης της γης ο χώρος της ΔΕΘ, ενώ το αίτημα για δημοψήφισμα απλώνεται στην πόλη

του Κώστα Νικολάου στο The Press Project, 19.3.2025

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση πώλησης «ασημικών» της χώρας, δηλαδή, ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας και κοινών μας αγαθών. Είκοσι εμβληματικά ακίνητα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας (το Μπούρτζι στο Ναύπλιο, το Αχίλλειον στην Κέρκυρα κ.ά.) με κορυφαίο τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), εκτέθηκαν από την κυβέρνηση στο μεγαλύτερο παζάρι - έκθεση αγοραπωλησίας ακινήτων στον κόσμο, τη MIPIM - The Global Urban Festival, που έγινε τον Μάρτιο του 2025 στις Κάννες της Γαλλίας (τον Δεκέμβριο θα γίνει και στην Ασία, στο Χονγκ Κονγκ).

Η κυβέρνηση συμμετείχε με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - Growthfund, το γνωστό Υπερταμείο (έχει τον υπότιτλο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο), η οποία αποτελεί μια εταιρεία συμμετοχών με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Μαζί με το Υπερταμείο ήταν και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΑΔ είναι 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Με λίγα λόγια το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ υλοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Το πράσινο ξέπλυμα ορυκτών καυσίμων, με αποθήκευση βιομηχανικών εκπομπών CO2 στη Θάσο

του Κώστα Νικολάου στο Infolibre, 17.3.2025

Με πρόσχημα τη μείωση των εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σχεδιάζεται η δέσμευση και αποθήκευση βιομηχανικών εκπομπών CO2 στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής της Θάσου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων του Πρίνου. 

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι μια τεχνολογία 50 ετών με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα. Παρουσιάζεται ως λύση στην κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια, με τις ποικίλες εφαρμογές της να προτείνονται για την απανθρακοποίηση των εγκαταστάσεων ορυκτών καυσίμων, τσιμεντοβιομηχανιών, εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και άλλων τομέων που ισχυρίζονται ότι έχουν δυσκολίες μείωσης των εκπομπών τους.

Παρουσιάζεται ως πανάκεια για την αποφυγή των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής δίνοντας παράταση της ζωής των ορυκτών καυσίμων και επιχειρώντας ταυτόχρονο το πράσινο ξέπλυμά τους.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Για την αποθήκευση βιομηχανικών εκπομπών CO2 στη Θάσο (FM102)

Για το έργο αποθήκευσης βιομηχανικών εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής της Θάσου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων του Πρίνου, συζητήσαμε στις 7.3.2025, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καραμαούνα και Ασπασία Βούζη στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102fm της ΕΡΤ3.

Tο ηχογραφημένο αρχείο εδώ:

https://www.mixcloud.com/kostas-nikolaou/fm102-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%85-07-03-2025_769699/?fbclid=IwY2xjawI9JMZleHRuA2FlbQIxMAABHUg_eaMDabxvksj_oRH908Q-fQYkg2wKD7CYA-2W1wmJhMKzN-BYmQh4lA_aem_ZcAX0_GrS9W-SV03j-9Nhg

Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Αποθήκευση βιομηχανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Θάσο αντί για μείωση εκπομπών ρύπων;

του Κώστα Νικολάου στο The Press Project, 4.3.2025

Ένα έργο αποθήκευσης βιομηχανικών εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής της Θάσου και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων του Πρίνου.

Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 προτείνεται από ορισμένους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών σε τομείς που υποτίθεται ότι δεν μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές, αλλά και για να αποφύγουν οι βιομηχανίες το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.