Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η συνεταιριστική πρόταση για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ, που κατέθεσε η «Ένωση Πολιτών για το Νερό» στο ΤΑΙΠΕΔ

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ένωσης Πολιτών για το Νερό
(Κ. Μαριόγλου, Λ. Αγγέλου, Κ. Νικολάου)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Ένωσης Πολιτών για το Νερό

Η Ένωση των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού των Δήμων της περιοχής Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Ένωση Πολιτών για το Νερό», που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της «Κίνησης 136», η οποία αγωνίζεται εδώ και 2 χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης στα χέρια των πολιτών, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τα 10 βασικά σημεία της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ, που κατέθεσε η «Ένωση Πολιτών για το Νερό» στο ΤΑΙΠΕΔ.
Την παρουσίαση έκαναν ο Λάζαρος Αγγέλου, εκπρόσωπος της «Ένωσης Πολιτών για το Νερό», ο Κώστας Νικολάου, Δρ Χημικός Περιβαλλοντολόγος, μέλος του συνεταιρισμού νερού της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Κώστας Μαριόγλου, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ, μέλος του συνεταιρισμού “Αλληλεγγύη Κ136”.

Τα 10 σημεία της παρουσίασης είναι:


1. Η “Ένωση Πολιτών για το Νερό” (“ΈΠΝ”) είναι μια Ένωση Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης με σκοπό την εξαγορά και τη διαχείριση της ΕΥΑΘ Α.Ε. καθώς και την παροχή νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με υψηλή ποιότητα, χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η προσφορά μας, αξιοποιεί την πετυχημένη εμπειρία της μεγαλύτερης και πιο μαζικής συμμετοχής πολιτών στην εξαγορά μετοχών επιχειρήσεων, της British Telecom και της British Gas, με μία ουσιαστική διαφορά υπεροχής : με σκοπό τη μη κερδοσκοπική διαχείριση και λειτουργία της.

2. Το πρόγραμμά μας συνοπτικά έχει ως εξής :
i.        Οι πολίτες που επιθυμούν να γίνουν μέλη των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Νερού του Δήμου τους, θα είναι σε θέση να το κάνουν με μία απλή αίτησή τους προς αυτούς.
ii.      Στους πιο σημαντικούς Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) του κόσμου και ταμεία μικροδανείων, θα επιτραπεί να παρέχουν μικροδάνεια, χρηματοδοτώντας οποιαδήποτε υποψήφια μέλη ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στους συνεταιρισμούς, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.
iii.    Οι ΕΚΕ θα κατευθύνουν τη χρηματοδότηση στα μέλη των συνεταιρισμών και όχι στους συνεταιρισμούς ή την Ένωση Πολιτών για το Νερό. Κατά αυτόν τον τρόπο η ”ΕΠΝ” και οι συνεταιρισμοί θα είναι πλήρως απαλλαγμένοι από δανεισμό.
iv.     Θα αξιοποιήσουμε έναν σημαντικό πάροχο πιστωτικών τραπεζικών υπηρεσιών σε δημοτικούς οργανισμούς Ύδρευσης – Αποχέτευσης, τη US Bank NA.
v.       Η ΕΠΝ θα αξιοποιήσει τις δικές μεθόδους για τη διανομή των μερίδων. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν τη διανομή μερίδων σε χρονικές περιόδους που μπορεί να εκτείνονται σε δέκα η περισσότερα χρόνια σε διάρκεια.

3. Απαντάμε θετικά στις ανησυχίες για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. :
  • Ότι η παρούσα αξία του 51% μπορεί να είναι πολύ χαμηλή, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση στη νότια Ευρώπη έχει συμπιέσει τις τιμές της αγοράς. Όμως αν οι ωφελούμενοι μιας μελοντικής αύξησης της αξίας της εταιρείας είναι οι Έλληνες πολίτες ως κάτοχοί της, τα όποια κέρδη από την μελλοντική αύξηση των αξιών δεν θα χαθούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντίθετα θα επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία.
  • Ότι ο μέλλων ξένος ιδιοκτήτης της εταιρείας μπορεί να θελήσει να μειώσει αρκετές θέσεις εργασίας, καθώς θα έχει άλλους υπαλλήλους για να παίξουν ειδικούς ρόλους αφού αποκτήσει την εταιρεία. Αν η εταιρεία αποκτηθεί από τους πολίτες αυτός ο κίνδυνος δεν θα υπάρχει.
Η ιδέα της απόκτησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. από τους πολίτες έχει μεγάλη απήχηση στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αλλά και στους θεσμούς της περιοχής ασχέτως πολιτικο-ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι α) τα δημοτικά συμβούλια όλων ανεξαιρέτως των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε. έχουν πάρει ομόφωνες  αποφάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε., την πώλησή της σε πολυεθνικούς ομίλους και ξένους επενδυτές, β)με πρωτοβουλία του Σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ Α.Ε. συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε., με συμμετοχή πλήθους φορέων αυτοδιοίκησης, εργαζομένων, κινήσεων πολιτών κλπ. γ) Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η πρότασή μας, έχει πάρει ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει την ΕΥΑΘ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο και αν αυτό δεν επιτευχθεί, να συνεργαστεί με την Κίνηση 136 (την “'Ένωση Πολιτών για το Νερό”) στην διεκδίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. από τους πολίτες, με την υποστήριξη και συμμετοχή των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης.
·         Ότι η πώληση ζωτικών υποδομών όπως η ύδρευση-αποχέτευση σε πολυεθνικά συμφέροντα θα οδηγήσει σε τρόπους διαχείρισης που θα επιβαρύνουν σοβαρά την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, του κόσμου ολόκληρου.
Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι το νερό είναι κοινός πόρος της ανθρωπότητας και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Η συνεταιριστική διαχείριση της ύδρευσης-αποχέτευσης δεν είναι ένα μεμονωμένο τοπικό φαινόμενο αλλά απαντάται σε χώρες με διάφορες κλιματολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων συνεταιρισμών διαχείρισης της ύδρευσης-αποχέτευσης υπάρχουν στην Φιλανδία, Δανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Βολιβία, Φιλιππίνες κλπ.

4. Η παγκόσμια εμπειρία και οι διεθνείς έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεθνών ερευνητικών κέντρων, αμερικανικών πανεπιστημίων για την ιδιωτικοποίηση στις ΗΠΑ, κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα, ότι δηλαδή, παντού στον κόσμο, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύθηκε από υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, αύξηση της απώλειας νερού, υποβάθμιση των υποδομών και αύξηση των τιμολογίων.
Με βάση τα παραπάνω, μια συγκριτική πολυκριτηριακή αξιολόγηση μεταξύ της ιδιωτικής και της διαχείρισης των συστημάτων ύδρευσης-αποχέτευσης από συνεταιρισμούς των πολιτών-καταναλωτών δείχνει ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι αρνητική σε 15 κριτήρια αξιολόγησης, ενώ στα ίδια 15 κριτήρια η διαχείριση από τους πολίτες είναι θετική.

5. Οι 6 πρώτοι συνεταιρισμοί, που δημιούργησαν και συμμετέχουν μέχρι στιγμής στην Ένωση Συνεταιρισμών είναι: 1ης, 4ης, 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού και Αλληλεγγύης Κ136 (συμμετέχουν πολίτες εκτός Θεσσαλονίκης, από την υπόλοιπη Ελλάδα και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες).
Βρίσκονται στη φάση νομιμοποίησής τους οι συνεταιρισμοί της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Καλαμαριάς και Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία και σύντομα θα ανακοινωθούν οι συνεταιρισμοί και στους υπόλοιπους δήμους της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.
Κάθε νέος συνεταιρισμός εντάσσεται στην ένωση, όπως άλλωστε προβλέπει το καταστατικό του, καθώς και το καταστατικό της ένωσης.
Οι παραπάνω αναφερόμενοι συνεταιρισμοί αντιστοιχούν γεωγραφικά στο 55% περίπου του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετείται από την ΕΥΑΘ.

6. Η “Ένωση Πολιτών για το Νερό” υποστηρίζεται από την ακόλουθη ομάδα εξειδικευμένων εταιρειών : Bondholder Communications Group (BondCom) (η πρωτοβουλία για την υποστήριξη των στόχων της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, έχει ως επικεφαλής τον Robert Apfel, Πρόεδρο της BondCom και φιλέλληνα, με μεγάλη εμπειρία στις χρηματοοικονομικές αγορές και τον τραπεζικό τομέα, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε σε ένα μήνα με επιτυχία την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από € 200 δις τίτλων και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία), John Redwood και Citigate Dewe Rogerson.

7. Ταυτόχρονα με την υπογραφή της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε. (ημέρα της συμφωνίας διακανονισμού) η μεριδιακή σύνθεση της “Ένωσης Πολιτών για το Νερό” θα σχηματιστεί με τον ακόλουθο τρόπο :
Οι εν δυνάμει μερίδες προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 520000, οι οποίες αντιστοιχούν στα ισάριθμα υδρόμετρα της ΕΥΑΘ Α.Ε. Θα αποκτώνται μέσω εγγραφής τους στους συνεταιρισμούς της Ένωσης από τους πολίτες-καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, τα παιδιά, τους πολίτες της Ελλάδας και τους Έλληνες της Διασποράς, όλους τους πολίτες του κόσμου.
Δύο διαδικασίες εγγραφής στους συνεταιρισμούς θα τρέχουν ταυτόχρονα : α) των ΕΚΕ και β) των συνεταιρισμών νερού σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού τους.
Η απ΄ευθείας χρηματοδότηση των πολιτών θα αντληθεί από μια ομάδα 22 Επενδυτών Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία και ΗΠΑ. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν ηθικές - μη κερδοσκοπικές - κοινωνικές συνεταιριστικές τράπεζες με αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες που παρέχουν μικροπίστωση, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, πιστωτικοί φορείς εργατικών συνδικάτων, φορείς ενίσχυσης δίκαιου εμπορίου, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, φορείς που λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Χρηματοδοτούν διαμέσου μικροπιστώσεων δράσεις για πρόσβαση σε νερό, υγιεινή, αποχέτευση, προστασία περιβάλλοντος, αντιμετώπιση της φτώχειας κλπ από τους ίδιους τους πολίτες.
Οι ΕΚΕ δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν οι ίδιοι να είναι μακροπρόθεσμα οι ιδιοκτήτες των μερίδων της Ένωσης Πολιτών για το Νερό.
Το συνολικό διατιθέμενο ποσό από αυτούς τους ΕΚΕ υπερβαίνει τα €30 δισεκατομύρια.

8. Σύντομη περιγραφή της στρατηγικής προσέγγισης της ΕΠΝ στη συναλλαγή.
Θα στηριχθούμε σε ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης – το καταρτισμένο προσωπικό του και θα βασιστούμε στις γνώσεις του για να προωθήσουμε τη βελτίωση των συστημάτων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.
Έχουμε τη στήριξη Επενδυτών Κοινωνικής Ευθύνης. Θα χτίσουμε πάνω στις επενδύσεις τους και θα προωθήσουμε την αποστολή τους για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Γης.

9. Βήματα που έχουμε κάνει για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της υπάρχουσας Διευθυντικής ομάδας και του υπαλληλικού δυναμικού.
Η Ένωση Πολιτών για το Νερό έχει επικοινωνήσει με το υφιστάμενο προσωπικό και τα ανώτερα στελέχη της ΕΥΑΘ Α.Ε. Ως ομάδα, είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουν παράγει αξιέπαινα αποτελέσματα, τα οποία είναι εμφανή στις ετήσιες εκθέσεις της εταιρείας και τις οικονομικές καταστάσεις. Η ομάδα αυτή πρέπει να παραμείνει. Η ομάδα διοίκησης αποτελείται από ανώτερα διευθυντικά στελέχη της ΕΥΑΘ και καλύπτει όλες τις κρίσιμες διοικητικές και επιχειρησιακές περιοχές στο οργανόγραμμα της εταιρείας.

10. Στην πρότασή μας περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι και η στρατηγική επίτευξής τους, σε ότι αφορά α) την παροχή νερού β) στο αποχετευτικό δίκτυο γ) στις λειτουργικές μεταρρυθμίσεις γ) στις νέες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του ζητήματος του αυξημένου ποσοστού διαρροής νερού στο δίκτυο της ΕΥΑΘ (σήμερα 26%). 

Αναλυτικότερη παρουσίαση των 10 σημείων υπάρχει εδώ:

10 σημεία της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ, που κατέθεσε η «Ένωση Πολιτών για το Νερό» στο ΤΑΙΠΕΔ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου