Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

2011-2013: Δύο χρόνια αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών

H Κίνηση 136 διοργάνωσε εκδήλωση την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στο χώρο του Λευκού Πύργου. Στην ανοικτή λαϊκή συγκέντρωση παρουσιάσθηκε το φυλλάδιο της Κ136 για τα δύο χρόνια αγώνων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών.
Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους δήλωσαν με παρεμβάσεις και την παρουσία τους οι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος και Κρίτων Αρσένης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος και Άννα Μίχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Δήμητρα Αγκαθίδου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Γιώργος Κυριλλίδης (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης) και ο Πάμπλο Αλντάμα, ισπανός ακτιβιστής στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Μαδρίτη. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έστειλαν ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκέραλντ Χάφνερ, υποστηρίζοντας και τη συνεταιριστική διαχείριση του νερού, ο Γιοάο Λόμπο, Δήμαρχος της πορτογαλικής πόλης Μόιτα, πρόεδρος της διαδημοτικής ένωσης νερού της περιφέρειας Σετουμπάλ και ένας από τους ενεργούς δημάρχους της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών «το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Σπύρος Δανέλλης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία, στην οποία συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι: Κώστας Ματσίγγος και Κώστας Πρατσινάκης, Σταύρος Παπαϊωάννου και Βικτώρια Αυγητίδου, Paranaue, Project Reggetico, Ιροντίνα και Ούτε Σπόντα.

Το κείμενο της Κ136 για τα δύο χρόνια αγώνων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών παρουσιάζεται παρακάτω.


2011-2013: Δύο χρόνια αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών

Η Κ136 αποτελεί μια πρωτοβουλία πολιτών «από τα κάτω», ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα, ιδιωτικές εταιρίες και κάθε είδους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Δημιουργήθηκε το 2011, λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά (γενική συνέλευση κάθε βδομάδα) και αγωνίζεται εδώ και 2 χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης συνεργατικά στα χέρια των πολιτών. Γιατί παντού στον κόσμο, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύθηκε από αύξηση των τιμολογίων και της απώλειας νερού και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και των υποδομών.
Στα δύο αυτά χρόνια, η Κ136 οργάνωσε δεκάδες συγκεντρώσεις σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης ενημερώνοντας τους πολίτες για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης, ενώ παράλληλα προετοίμαζε τη διεξοδική συνέχιση του αγώνα για την περίπτωση, που οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης προχωρούσαν. Για την περίπτωση αυτή, η Κ136 προώθησε τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών νερού σε κάθε δήμο της περιοχής Θεσσαλονίκης με στόχο να πάρουν οι ίδιοι οι πολίτες συνεργατικά το νερό στα χέρια τους και όχι κάποια ιδιωτική εταιρία.

Η δημιουργία των μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών
Τα καταστατικά των συνεταιρισμών ορίζουν ότι οι συνεταιρισμοί είναι μη κερδοσκοπικοί, λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά (ένα άτομο – μία ψήφος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων που κατέχει ο καθένας) και με βάση τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
            Έτσι, όταν την άνοιξη του 2013 το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) προκήρυξε την πώληση του 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ, η Κ136 είχε ήδη συμβάλλει στη δημιουργία των πρώτων 6 συνεταιρισμών νερού (1ης, 4ης, 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού και Αλληλεγγύης Κ136, στον οποίο συμμετέχουν πολίτες εκτός Θεσσαλονίκης, από την υπόλοιπη Ελλάδα και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες). Αυτοί με τη σειρά τους δημιούργησαν την Ένωση των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού των Δήμων της περιοχής Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «Ένωση Πολιτών για το Νερό», η οποία κατέθεσε πρόταση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ.
Και συνεχίζοντας, βρίσκονται στη φάση νομιμοποίησής τους οι συνεταιρισμοί της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Καλαμαριάς και Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία συνεταιρισμών και στους υπόλοιπους δήμους. Κάθε νέος συνεταιρισμός εντάσσεται στην ένωση, όπως άλλωστε προβλέπει το καταστατικό του, καθώς και το καταστατικό της ένωσης. Οι παραπάνω αναφερόμενοι συνεταιρισμοί αντιστοιχούν γεωγραφικά στο 55% περίπου του πληθυσμού της περιοχής Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετείται από την ΕΥΑΘ.

Μαζί μας η ελληνική κοινωνία, τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά κινήματα νερού
Οι Paranaue ανοίγουν την εκδήλωση στο χώρο του Λευκού Πύργου
            Και μόνον η ανακοίνωση ότι η Ένωση Πολιτών για το Νερό κατέθεσε πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ για τη συνεργατική απόκτηση της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, έφερε τα πάνω – κάτω στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Ευρώπης! Δεκάδες ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναδημοσιεύουν τη συνεργατική πρόταση της Ένωσης Πολιτών για το Νερό, αναγνωρίζοντας τη δύναμη και τις δυνατότητες, που έχουν οι πολίτες όταν ενεργούν ενωμένοι, με όραμα και καθαρή στρατηγική.
            Τώρα πια μαζί μας είναι συντριπτικά και με ενθουσιασμό οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας. Όχι μόνο τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά κινήματα νερού (ενεργό μέλος των οποίων είναι εδώ και 2 χρόνια η Κ136), το παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για το νερό, ο Oscar Olivera (ηγετική μορφή των αιματηρών αγώνων του λαού της Βολιβίας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού), τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της Θεσσαλονίκης, που έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (και με παρεμβάσεις της Κ136 στις συνεδριάσεις τους).
            Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε ειδική συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η πρότασή της Κ136, έχει πάρει ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει την ΕΥΑΘ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο και αν αυτό δεν επιτευχθεί, να συνεργαστεί με την Κ136 (την "Ένωση Πολιτών για το Νερό”) στη διεκδίκηση της ΕΥΑΘ από τους πολίτες, με την υποστήριξη και συμμετοχή των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης.
            Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η πρόταση για δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης, που προωθεί το συντονιστικό φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης “SOSτε το νερό”, που δημιουργήθηκε πρόσφατα (28 Μαρτίου 2013) με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, στο οποίο συντονιστικό η Κ136 συμμετέχει από την ίδρυσή του.

Η συνεργατική πρόταση με απλά λόγια
            Η πρόταση που κατέθεσε η “Ένωση Πολιτών για το Νερό” στο ΤΑΙΠΕΔ ανταποκρίνεται σε όλα τα χρηματοοικονομικά, νομικά και τεχνογνωστικά κριτήρια.
Η πρόταση με απλά λόγια είναι η εξής:
·        Το 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ, που πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ, περνά στους ενωμένους μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς νερού και έτσι περνά συλλογικά στα χέρια των πολιτών, οι οποίοι γίνονται μέλη των συνεταιρισμών κατέχοντας ο κάθε πολίτης συνεταιριστική μερίδα και όχι μετοχή της ΕΥΑΘ (αυτές τις κατέχουν οι πολίτες συλλογικά διαμέσου των συνεταιρισμών).
·        Η εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ γίνεται από τους πολίτες, ενώ το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώνεται μέσω των συνεταιριστικών μερίδων και με την υποστήριξη μίας ομάδας 22 φορέων (Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης – ΕΚΕ) από Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία και ΗΠΑ. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν ηθικές - μη κερδοσκοπικές - κοινωνικές συνεταιριστικές τράπεζες με αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες που παρέχουν μικροδάνεια, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, πιστωτικοί φορείς εργατικών συνδικάτων, φορείς ενίσχυσης δίκαιου εμπορίου, μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύματα, φορείς που λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
·        Οι ΕΚΕ δεν θα είναι ιδιοκτήτες των μετοχών της ΕΥΑΘ ούτε επιθυμούν να είναι ιδιοκτήτες των συνεταιριστικών μερίδων της Ένωσης Πολιτών για το Νερό. Ιδιοκτήτες θα είναι οι πολίτες διαμέσου των ενωμένων συνεταιρισμών νερού.
·        Οι ΕΚΕ δεν δανείζουν χρήματα ούτε στην Ένωση Πολιτών για το Νερό, ούτε στους συνεταιρισμούς-μέλη της (ούτε φυσικά στην Κ136!).
·        Οι ΕΚΕ θα παρέχουν πολύ χαμηλότοκο μικροδάνειο στον κάθε πολίτη για να μπορέσει να αποκτήσει αμέσως συνεταιριστική μερίδα (αυτό αφορά ιδιαίτερα όσους έχουν οικονομική δυσχέρεια). Οι πολίτες θα μπορούν φυσικά, να αποκτούν συνεταιριστική μερίδα και με τον τρόπο, που καθορίζουν τα καταστατικά των συνεταιρισμών-μελών της Ένωσης Πολιτών για το Νερό.
·        Στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες (ουσιαστικά ανά υδρόμετρο) συνεταιριστική μερίδα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διότι έτσι θα καρπώνονται τα πλεονάσματα των τιμολογίων της ΕΥΑΘ (δηλαδή, τα σημερινά κέρδη της ΕΥΑΘ που πάνε στο δημόσιο) αποσβένοντας γρήγορα τις μερίδες σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση, τα τιμολόγια νερού θα είναι χαμηλότερα (αυτό θα πει μη κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ).
·        Τα παραπάνω θα συμβούν, διότι σύμφωνα με τα καταστατικά των συνεταιρισμών και της ένωσής τους, σκοπός είναι η εξαγορά και η μη κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς και η παροχή νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με υψηλή ποιότητα, χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη.
·        Η απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων από όλους τους πολίτες είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με χιλιάδες συναλλαγές, που προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων τεχνικών προγραμμάτων, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν γρήγορα τέτοιες μαζικές συναλλαγές. Γι’ αυτό, μια ομάδα με τους πιο έμπειρους τεχνικούς συμβούλους παγκόσμια, που κατέχουν αντίστοιχα τεχνικά προγράμματα και τα έχουν ήδη εφαρμόσει σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα, στηρίζει την πρόταση της ένωσης πολιτών για το νερό. Είναι αυτή η ομάδα άλλωστε, που συνδέεται και εξασφαλίζει τη συμμετοχή των ΕΚΕ στο εγχείρημά μας.
·        Στο θέμα της τεχνογνωσίας, η Ένωση Πολιτών για το Νερό δεν συνεργάζεται με καμιά ξένη εταιρία ύδρευσης-αποχέτευσης. Στηρίζεται στην τεχνογνωσία όλων των σημερινών στελεχών και του προσωπικού της ΕΥΑΘ, διότι ως ομάδα, είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουν παράγει αξιέπαινα αποτελέσματα, τα οποία είναι εμφανή στις ετήσιες εκθέσεις της εταιρείας και τις οικονομικές καταστάσεις. Η ομάδα αυτή πρέπει να παραμείνει.

Η συνεργατική πρόταση στον αντίποδα της “θατσερικής ιδιωτικοποίησης” και του “λαϊκού καπιταλισμού”
Σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών με διαδικασίες “τύπου Θάτσερ” ή τύπου “λαϊκού καπιταλισμού”, κατά τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα τόσο στους πολίτες ατομικά να αγοράσουν μετοχές όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες είναι ανοργάνωτοι μικρομέτοχοι και έτσι, οι εταιρείες-μεγαλομέτοχοι έχουν υπό τον έλεγχό τους τις αποφάσεις και τα υπερκέρδη.
Η συνεργατική πρόταση της “Ένωσης Πολιτών για το Νερό” βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των διαδικασιών, διότι οι μετοχές της ΕΥΑΘ περνούν στους ενωμένους μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς νερού και έτσι περνούν συλλογικά στα χέρια των πολιτών. Οι πολίτες γίνονται μέλη των συνεταιρισμών κατέχοντας συνεταιριστικές μερίδες και όχι μετοχές της ΕΥΑΘ. Οι συνεταιριστικές μερίδες δεν “παίζονται” στο χρηματιστήριο όπως οι μετοχές, απαγορεύεται από το νόμο. Κάθε πολίτης έχει μία ψήφο ανεξάρτητα από τον αριθμό των μερίδων του (και άρα, ποτέ καμιά εταιρεία δεν μπορεί να ελέγξει τους συνεταιρισμούς και την ΕΥΑΘ). Η πρόταση της Κ 136 και της Ένωσης πολιτών για το Νερό εξασφαλίζει ότι οι ίδιοι οι πολίτες συνεργατικά και αμεσοδημοκρατικά κατέχουν, ελέγχουν και διαχειρίζονται το νερό ως κοινό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα.

  
 • ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
 • Η ΕΥΑΘ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

__________________________________________________

Περισσότερα για την ιδιωτικοποίηση του νερού:


Μια συνεργατική πρόταση για να περάσει το πόσιμο νερό στα χέρια των πολιτών

Το νερό στον κόσμο: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;

Διακήρυξη του Εναλλακτικού Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό, Μασσαλία, 2012

Επιστρέφοντας το νερό σε δημόσια χέρια: Ένα πρωτότυπο βιβλίο βασισμένο σε διεθνείς έρευνες

Ένας χρόνος αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης στα χέρια των πολιτών

Η συνεταιριστική πρόταση για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ, που κατέθεσε η «Ένωση Πολιτών για το Νερό» στο ΤΑΙΠΕΔ


1 σχόλιο:

 1. Το άρθρο
  “ 2011-2013: Δύο χρόνια αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών ”
  δημοσιεύθηκε επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

  1) http://www.136.gr
  2) http://www.chrysogelos.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή