Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Τείχος Βερολίνου στην Αφρική και Παραμύθια της Χαλιμάς για τους ευρωπαίους

του Κώστα Νικολάου

Τα νότια σύνορα της Ευρώπης είναι τώρα στο νότιο άκρο της Σαχάρας, στον Νίγηρα, δήλωσε ωμά και ξεδιάντροπα ευρωπαίος πρεσβευτής, απεικονίζοντας την προσφυγική πολιτική της γερμανικής ευρώπης.
Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι δικτατορίες σε αφρικανικές χώρες (γνωστό βεβαίως ποιοι τους προκαλούν) και ιδίως σε αυτές με πλούσιους φυσικούς πόρους έχουν δημιουργήσει τεράστια κύματα προσφύγων.
Για παράδειγμα, η πλούσια από πετρέλαια Λιβύη (με πάμφτωχο λαό) έχει 2 εκατ. πρόσφυγες, δηλ. σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της, ενώ ταυτόχρονα έχει μπλοκαρισμένους πρόσφυγες από άλλες χώρες.
Το πλούσιο σε ορυκτό πλούτο διαμαντιών, κοβαλτίου κλπ Κονγκό (με πάμφτωχο λαό) έχει πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες στη γειτονική Ουγκάντα.



Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες, ένα μέρος της βρώμικης δουλειάς με τους πρόσφυγες το κάνει ο ίδιος ο ΟΗΕ: νοσοκομεία του στην Τρίπολη αρνούνται ιατρική περίθαλψη, ξενώνες του διώχνουν άστεγους, υπηρεσίες του αρνούνται να δώσουν φαγητό με στόχο να διώξουν από εκεί πρόσφυγες.
Το άλλο μεγάλο μέρος της βρώμικης δουλειάς για λογαριασμό της γερμανικής ευρώπης, το κάνουν κράτη, που εισπράττουν δισ. ευρώ για να κρατήσουν ένα Τείχος Βερολίνου στην Αφρική: από τη Λιβύη μέχρι το Σουδάν και από τον Νίγηρα μέχρι την Τουρκία.
Δεν είναι αστείο που βρέθηκε το Κονγκό στη διάσκεψη του Βερολίνου. Έχει τεράστια σημασία.
Πολύ μεγάλος είναι και ο ρόλος της Τουρκίας, ως κράτους που κάνει σημαντικό μέρος της βρώμικης δουλειάς. Πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες κρατάει. Περίπου το 2,5% του πληθυσμού της. Και διαπραγματεύεται εκβιάζοντας, για το τι άλλο θα πάρει εκτός από τα ευρώ. Οι βρώμικες δουλειές ακριβοπληρώνονται.
Περιθωριακός ο ρόλος της Ελλάδας. Υποδοχή προσφύγων της τάξης των 100.000 (περίπου 1% του πληθυσμού της) είναι ασήμαντο θέμα για τη γερμανική ευρώπη.
Και να ήθελε, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τέτοιας έκτασης βρώμικη δουλειά.
Τα άλλα περί ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών είναι Παραμύθια της Χαλιμάς για τους ευρωπαίους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου