Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Αύξηση επικινδυνότητας του κορωνοϊού ένεκα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νέα αντι-περιβαλλοντική πολιτική με πρόσχημα την κρίση πανδημίας


του Κώστα Νικολάου

Εκτεταμένες έρευνες στις ΗΠΑ και στην Κίνα έδειξαν ότι σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι ένεκα κορωνοϊού. Η πολιτική κοινωνικής απόστασης ένεκα της πανδημίας οδήγησε σε προσωρινή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τώρα όμως, με πρόσχημα την κρίση πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, υλοποιούνται καταστροφικές για το περιβάλλον και την υγεία πολιτικές.

Η θανατηφόρα σχέση κορωνοϊού SARS-CoV-2 και ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Έρευνα στις ΗΠΑ.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να είναι θανατηφόρα για ασθενείς με COVID-19 (ένεκα κορωνοϊού SARS-CoV-2) και συνδέεται με πολύ υψηλότερα ποσοστά θανάτου από COVID-19, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.


Σύμφωνα με μια εκτεταμένη έρευνα πανεθνικής κλίμακας του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα άτομα με COVID-19 που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από εκείνα που ζουν σε λιγότερο ρυπασμένες περιοχές. Εξετάσθηκαν 3.080 διαφορετικές κομητείες (το 98% του πληθυσμού των ΗΠΑ) για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τα μικροσωματίδια PM2.5 και συσχετίσθηκαν με τον κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ.
Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση μόνο 1 μg/m3 των μικροσωματιδίων PM2.5 σχετίζεται με αύξηση 15% στο ποσοστό θανάτου από COVID-19.
Μια μικρή αύξηση της μακροχρόνιας έκθεσης σε PM2.5 οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας από COVID-19, τάξης μεγέθους 20 φορές παραπάνω από ότι παρατηρήθηκε για τα PM2.5 και τη θνησιμότητα από όλες τις άλλες αιτίες (ακόμη και σε σχέση με τα ποσοστά καπνίσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού).
Για παράδειγμα, εάν το Μανχάταν είχε μειώσει το μέσο επίπεδο σωματιδίων κατά μία μόνο μονάδα, δηλαδή κατά 1 μg/m3 τα τελευταία 20 χρόνια, η περιοχή θα είχε 248 λιγότερους θανάτους από COVID-19.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι κοινότητες χαμηλών εισοδημάτων επηρεάζονται δυσανάλογα από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εύπορες κοινότητες και κάνουν τους φτωχούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στο COVID-19.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της επιβολής των υφιστάμενων κανονισμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την προστασία της ανθρώπινης υγείας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την κρίση του COVID-19 [1].

Παρόμοια αποτελέσματα για τη σχέση SARS και ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Έρευνα στην Κίνα.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε δείξει και μια παλαιότερη εκτεταμένη έρευνα συσχέτισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον ιό SARS στον κινέζικο πληθυσμό, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA, USA) και του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη της Κίνας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.
Η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων αυξήθηκε με την αύξηση του δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης (οριζόμενου με βάση τις συγκεντρώσεις σωματιδίων, διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα και όζοντος).
Οι ασθενείς με SARS από περιοχές με μέτρια ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν 84% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από SARS σε σύγκριση με εκείνους από περιοχές με χαμηλή ρύπανση. Ομοίως, οι ασθενείς με SARS από περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από SARS σε σύγκριση με εκείνους από περιοχές με χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση [2].

Νέα επικίνδυνη αντι-περιβαλλοντική πολιτική παντού.

Ενώ η πολιτική κοινωνικής απόστασης έχει αντίκτυπο, οδηγώντας στη μείωση της ρύπανσης σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, η ποιότητα του αέρα θα αρχίσει να επιδεινώνεται ξανά καθώς άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί και η οικονομία κάνει επανεκκίνηση , αλλά με δυσμενέστερους όρους [3].
Στις ΗΠΑ, η διοίκηση του Τραμπ επιτρέπει στις εταιρείες να παραβιάζουν τους νόμους περί ρύπανσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και τις ειδοποιεί ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τη ρύπανση του αέρα ή του νερού.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ αναστέλλει την επιβολή περιβαλλοντικών νόμων, λέγοντας στις εταιρείες ότι δεν θα χρειαστεί να πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, χωρίς να έχει ορισθεί ημερομηνία λήξης γι΄ αυτήν την πολιτική [4].
Στην Ελλάδα, προωθείται για ψήφιση, σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», το οποίο –μεταξύ άλλων- καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, παραβιάζοντας συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις [5].

Ο κορωνοϊός κάνει τις τρέχουσες περιβαλλοντικές ανατροπές μια ακόμα πιο ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική.

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο και να καθαρίσουμε τον αέρα του παρελθόντος.
Μπορούμε όμως να αγωνιστούμε και να διασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον στις περιοχές που έχουν υψηλό επίπεδο ρύπανσης, να λαμβάνονται περιβαλλοντικά μέτρα έτσι ώστε η ασθένεια να μην σκοτώνει τόσο πολλούς ανθρώπους.

________________________________

Βιβλιογραφικές πηγές:
[1] Xiao Wu, Rachel C. Nethery, M. Benjamin Sabath, Danielle Braun, Francesca Dominici, “Exposure to air pollution and COVID-19 mortality in the United States”, Department of Biostatistics, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, MA, USA (updated April 5, 2020)
[2] Yan Cui, Zuo-Feng Zhang, John Froines, Jinkou Zhao, Hua Wang, Shun-Zhang Yu & Roger Detels, “Air pollution and case fatality of SARS in the People's Republic of China: an ecologic study”, Environmental Health, 2, 15, 2003
[3] Amanda King, “Linking Air Pollution To Higher Coronavirus Death Rates”, Harvard T.H. Chan School of Public Health, April 13, 2020
[4] Rebecca Beitsch, “EPA suspends enforcement of environmental laws amid coronavirus”, The Hill, 26.3.2020
[5] Περιβαλλοντικά κινήματα, “Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο”, www.change.org, 2020


1 σχόλιο:

  1. Το άρθρο
    "Αύξηση επικινδυνότητας του κορωνοϊού ένεκα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νέα αντι-περιβαλλοντική πολιτική με πρόσχημα την κρίση πανδημίας"
    δημοσιεύθηκε επίσης στους παρακάτω ιστότοπους:

    1) http://www.enallaktikos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή