Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η ευθύνη για τις λάθος οδηγίες για τις μάσκες προστασίας ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις

του Κώστα Νικολάου

Η πρόσφατη είδηση σε όλα τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ: "Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα για τον κορωνοϊό οδηγούν τη Γερμανία και τη Γαλλία στο να βάλουν σε προτεραιότητα τη χρήση μασκών υψηλής προστασίας τύπου FFP2 - Ν95 - ΚΝ95 (και οι τρεις το ίδιο είναι) ή έστω τύπου χειρουργικές τριπλής στρώσης και να μην χρησιμοποιούνται οι υφασμάτινες που προστατεύουν ελάχιστα".

Πρόκειται για ακραίο ψέμα: Δεν είναι καθόλου νεώτερα δεδομένα. Ήταν γνωστά και δημοσιευμένα και συστήνονταν από τη σχετική με το θέμα επιστημονική κοινότητα ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Με τη διευκρίνιση, ότι το θέμα αυτό δεν είναι του πεδίου της ιατρικής, αλλά της φυσικοχημείας των μικρο- και νανο-σωματιδίων.

Οι οδηγίες των κυβερνήσεων και το μοίρασμα παντού των υφασμάτινων μασκών, που παρέχουν ελάχιστη ατομική προστασία είναι αποκλειστικά κυβερνητική ευθύνη.

_____________________________

Στην εικόνα, ο πίνακας με τα επίπεδα προστασίας των διαφόρων μασκών είναι από παρουσίαση που έγινε σε διαδικτυακή ημερίδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τον Ιούνιο 2020:

https://www.researchgate.net/publication/342425497_Auxese_epikindynotetas_tou_koronoiou_eneka_atmosphairikes_rypanses?fbclid=IwAR3oBD8klqltIw_XErrQtFFy152Oih5WMx7MBozP7QeAzC-p92UI-8Ret_o


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου