Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Από την ψευδοανάπλαση στην ιδιωτικοποίηση

του Κώστα Νικολάου στο Πριν, 30.9.2023

Η σημερινή συγκυρία του εργατικού μεσαίωνα, της μείωσης εισοδημάτων, της αύξησης της ανεργίας συναντά τη χαμηλή ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη, απειλώντας την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Περίπου 1.000 κάτοικοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, ένεκα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παράλληλα, το πράσινο στην πόλη κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (έως 10 φορές κάτω από τις διεθνείς προδιαγραφές), παρόλο που είναι αποδεδειγμένο ότι κατάλληλες ζώνες πρασίνου (όπως τα αστικά πάρκα και οι δενδροστοιχίες) μπορούν να μειώσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά 30-60%.


Η σημαντικότερη υπάρχουσα δίοδος της θαλάσσιας αύρας καθώς και της απόγειας αύρας για τον αερισμό και τη διασπορά των ρύπων στο κέντρο της πόλης, είναι η περιοχή Λευκού Πύργου - ΧΑΝΘ - ΔΕΘ – ΑΠΘ – Μουσείων - Γ΄ ΣΣ – Πεδίου του Άρεως. Η διασφάλιση αυτής της διόδου χωρίς επιπλέον δόμηση, με αύξηση του πρασίνου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Για να επιτευχθεί αυτό, η μοναδική λύση είναι η μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ σε ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο με κυρίαρχο το πράσινο και η μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης (βλ. σχετική ενότητα του προγράμματος του δημοτικού σχήματος Η Πόλη Ανάποδα: https://ipolianapoda.gr/program-2023/dimosios-xoros/).

Κι όμως, προωθείται εδώ και καιρό μια δήθεν ανάπλαση της ΔΕΘ, η οποία αυξάνει την τσιμεντοποίηση με φαραωνικό εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο, δημιουργώντας ευκαιρίες κερδοσκοπίας σε μια περιοχή-φιλέτο του κέντρου της πόλης.

Η μαζική κινητοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών κατά της ψευδοανάπλασης και τεκμηριωμένα υπέρ του πάρκου πρασίνου απομάκρυνε τη δυνατότητα υλοποίησης της ψευδοανάπλασης μειώνοντας δραστικά το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιριών για επένδυση σε αυτό το σχέδιο.

Πρόσφατα όμως αποκαλύφθηκε δημοσιογραφικά ότι οι εταιρίες μπορούν να δείξουν ενδιαφέρον αν τους δοθεί ολόκληρη η ΔΕΘ (και το εκθεσιακό σκέλος) με πλήρη ιδιωτικοποίηση!

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι σήμερα μια ακόμα μαζικότερη αντίδραση στα σχέδια της ψευδοανάπλασης. Είναι τώρα, που η υπόθεση του μητροπολιτικού πάρκου της ΔΕΘ χρειάζεται να περάσει στα χέρια των ίδιων των πολιτών.


* Ο Κώστας Νικολάου είναι Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος και συνεταιριστής, Επισκέπτης Καθηγητής ΑΠΘ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης με την Πόλη Ανάποδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου