Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Fly Over: Σε μια πόλη με λιγοστό πράσινο επιχειρούν να κόψουν 30.000 δέντρα

του Κώστα Νικολάου στην Parallaxi, 21.4.2024

Η πρώτη μελέτη για τον Flyover προέβλεπε ότι θα υλοτομηθούν 45 στρέμματα του δάσους του Σέιχ Σου. Με την πρώτη τροποποίησή της τα στρέμματα έγιναν 75. Η δεύτερη τροποποίηση της μελέτης τα ανέβασε σε 82 στρέμματα και είναι η ισχύουσα σήμερα, με βάση την οποία δόθηκαν οι διάφορες σχετικές εγκρίσεις και άδειες.

Στις 16.4.2024, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά την εκδίκαση των προσφυγών αναστολής εργασιών του Flyover, που κατατέθηκαν από τον Σύνδεσμο κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκε με βάση έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης ότι σχεδιάζεται στην πραγματικότητα να υλοτομηθούν 187 στρέμματα δάσους.

Είναι αποκαλυπτική η δήλωση των εκπροσώπων του έργου (κατά τη διαδικασία εκδίκασης στο ΣτΕ) ότι η διαφορά οφείλεται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς (sic!) της αρχικής μελέτης, προς επιδιόρθωση της οποίας κατατέθηκε ήδη αίτηση τροποποίησης (η τρίτη κατά σειρά για την κοπή δέντρων) της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Προφανώς, τίθεται αυτομάτως το ερώτημα για το πως είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι εργασίες του Flyover αφού οι υπάρχουσες εγκρίσεις αφορούν 82 στρ. δάσους και η σχεδιαζόμενη τροποποίηση της ΜΠΕ αφορά υπερδιπλάσια έκταση υλοτόμησης.

Τίθεται όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο και τραγικότερο πρόβλημα.

Η υλοτόμηση 187 στεμμάτων δάσους σημαίνει ότι θα κοπούν πάνω από 30.000 δέντρα. Τα δέντρα αυτά δεν θα κοπούν διάσπαρτα μέσα στο δάσος, έτσι ώστε να ισχύει ο ισχυρισμός των εκπροσώπων του έργου ότι πρόκειται για λιγότερο από 1% της έκτασης του δάσους, οπότε η ζημία δεν είναι πολύ μεγάλη.

Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό δέντρων που θα κοπούν γραμμικά κατά μήκος της όδευσης του Flyover, και τα οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή με την πόλη. Τα δέντρα αυτά συμμετέχουν (προσμετρώνται) στο αστικό πράσινο της πόλης, ακριβώς ένεκα την επαφής τους με την πόλη.

Η πόλη όμως έχει τραγικά ελάχιστο πράσινο: περίπου 2 τ.μ./κάτοικο όταν το βέλτιστο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι 20 τ.μ./κάτοικο και το ελάχιστο αποδεκτό όριο είναι 10 τ.μ./κάτοικο.

Με την επιχειρούμενη κοπή αυτών των δέντρων το πράσινο στην πόλη θα μειωθεί τραγικά, την ώρα που η πόλη έχει ανάγκη από μια άμεση φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 30.000 δέντρα που θα κοπούν είναι περίπου όσα και τα δέντρα που έχει ολόκληρος ο Δήμος Θεσσαλονίκης!

Κάθε μέρα που περνάει, με τις τροποποιήσεις που γίνονται στον πρόχειρα σχεδιασμένο Flyover, αναδεικνύεται ότι το έργο αυτό εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη για τους κατοίκους της πόλης. Στην αυξανόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση (διεθνώς αποδεδειγμένο), που θα προκαλέσει το έργο τόσο στη φάση κατασκευής όσο και της λειτουργίας του, στην αύξηση μιας αχρείαστης κατανάλωσης καυσίμων (που θα πληρώσουν οι κάτοικοι), στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων ένεκα της αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων [1-3], έρχεται να προστεθεί και η δραματική μείωση του απαράδεκτα λιγοστού πράσινου της Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερα:

1. Νικολάου Κ., Flyover: Ταφόπλακα του κυκλοφοριακού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης, Parallaxi, 3.9.2023

2. Νικολάου Κ., Η αβάσταχτη ελαφρότητα της περιβαλλοντικής αντιμετώπισης του Flyover, Parallaxi, 17.12.2023

3. Νικολάου Κ., Αλλού κατεδαφίζουν Flyovers επειδή απέτυχαν να δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό, Parallaxi, 14.4.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου