Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Τα μικροσωματίδια υπεύθυνα για 10.700 θανάτους στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

Για τον ρόλο των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας στη χώρα μας, η οποία κατέχει τη 12η θέση με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη σχετική  έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, συζητήσαμε σήμερα, 11.12.2024, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καραμαούνα και Ασπασία Βούζη στην εκπομπή «Εδώ και Τώρα» του 102fm της ΕΡΤ3.

Αναφέραμε μεταξύ άλλων, "ότι έχουμε 10.700 θανάτους το 2022 ένεκα των μικροσωματιδίων, το οποίο αποτελεί αύξηση. Σε όλη την Ευρώπη έπεσαν έστω και 5%, αλλά εμείς έχουμε αύξηση. Από τους 10.700 θανάτους σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 1.000 αφορούν την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη".

Όλο το ηχογραφημένο αρχείο εδώ:

https://www.ertecho.gr/radio/102fm/show/edo-kai-tora/ondemand/862501/o-ximikos-perivallontologos-kathigitis-oikologias-kai-koinonikis-allileggyas-oikonomias-tou-apth-kostas-nikolaou-ston-102fm-edo-kai-tora-11122024/?fbclid=IwY2xjawHGkeZleHRuA2FlbQIxMAABHcL2fcNKK2hyymaAUVIAKY7x_ntaANVpTgbbWbMBmLlp9JKMYssbZSNvCQ_aem_0eO3-qx0hwpGWQ2-tvZDHA

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Η ανάγκη για πράσινα νησιά στην γκρίζα θάλασσα της πόλης

"Η ανάγκη για πράσινα νησιά στην γκρίζα θάλασσα της πόλης" είναι ο τίτλος του podcast - μιας συζήτησης ενταγμένης στον άξονα "Οι χαμένες ευκαιρίες για περισσότερο πράσινο στη Θεσσαλονίκη" της έρευνας "Αστική ανθεκτικότητα-Κλιματική ουδετερότητα: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης", που πραγματοποιήθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Alterthess.

Το podcast είναι εδώ:

https://open.spotify.com/episode/2smsxEcTVZEoCzG5UHlRJ6?go=1&sp_cid=4c7bd1fa8d7e06b463f77c7297c028c6&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=162ecee4f3c24d63&fbclid=IwY2xjawHCStNleHRuA2FlbQIxMAABHcP3A5bzSEdnh8-r8OyV9bBIn-iBWG1tRVQC-vvrjJK1HF-ejOkmOwTBmg_aem_WgIx1KuvRpgVslT4hwvJZg

Ολόκληρη η έρευνα εδώ:

https://alterthess.gr/category/afieromata/astiki-anthektikotita-klimatiki-oydeterotita-i-periptosi-tis-thessalonikis/?fbclid=IwY2xjawHCSwJleHRuA2FlbQIxMAABHfc9LDvaIy-RffChel9GpygHvQBvys26MD5VpbP40C4HxPwaKHPMxk-ZyA_aem_9zGaKPzqsvYDn2Go8ZqRTA

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της ποιότητας αέρα στη Θεσσαλονίκη

 

"Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της ποιότητας αέρα στη Θεσσαλονίκη" ήταν ο τίτλος εισήγησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Αέρια ρύπανση στην πόλη μας», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Θέρμης στις 4.12.2024

Το αρχείο της παρουσίασης εδώ:

https://www.researchgate.net/publication/386416422_Basikoi_paragontes_pou_kathorizoun_ten_exelixe_tes_poiotetas_aera_ste_Thessalonike?fbclid=IwY2xjawG-pXZleHRuA2FlbQIxMAABHQuouAM1oyIguhOAgXbOHPrX8rFd44lJToeWpVwib3QXDnhwbaXyleZ4gg_aem_Bn57Yz2_oN-_wV39gFDJHA

Με αφορμή τη ΔΕΘ: Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι ίδιες για όλες τις κοινωνικές τάξεις

του Κώστα Νικολάου στο Ξεκίνημα, 4.12.2024

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις κυβέρνησης και Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ για το επιχειρούμενο σχέδιο ιδιωτικοποίησης ενός κοινού μας αγαθού, του χώρου της ΔΕΘ, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Ανάπλαση της ΔΕΘ και Μητροπολιτικό Πάρκο», δεν αφήνουν πλέον καμιά αμφιβολία για το τι ακριβώς θα συμβεί στην πόλη εάν το σχέδιο τελικά υλοποιηθεί.

Τα φαραωνικού μεγέθους κτίρια εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου, που θα προστεθούν, οδηγούν στην τσιμεντοποίηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χώρου της ΔΕΘ. Οι λειτουργίες τους μαζί με το σχεδιαζόμενο τεράστιο υπόγειο πάρκινγκ, θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερα οχήματα στο κέντρο της πόλης επιβαρύνοντας την ήδη υπάρχουσα κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση, που ήδη βρίσκεται πολύ πάνω από τα όρια προστασίας της υγείας.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα - COP29: Πάμε και όπου βγει….

του Κώστα Νικολάου στην Parallaxi, 26.11.2024

Ολοκληρώθηκε η 29η Διάσκεψη τωνΗνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν, η ονομαζόμενη COP29 (Conference Οf the Parties - 29η Διάσκεψη των Μερών)με τραγικά για την ανθρωπότητα αποτελέσματα. Οι πλουσιότερες χώρες δεσμεύτηκαν να δίνουν μόνο 300 δισ. δολάρια κάθε χρόνο μέχρι το 2035 στις φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όταν οι πραγματικές ανάγκες εκτιμήθηκαν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι είναι πολύ πάνω από 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι αναλαμβάνοντας την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2025 θα βγάλει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και δεν σκοπεύει να δώσει ούτε ένα δολάριο.

Χρειάζεται επίσης να υπογραμμισθεί ότι κι αυτά που θα δοθούν στις φτωχότερες χώρες δεν θα είναι απλά δωρεές, αλλά σε μεγάλο βαθμό δάνεια, που θα βυθίσουν τους λαούς τους σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξάρτηση.

Που βρισκόμαστε σήμερα με την κλιματική κρίση;

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29)

Για την 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29), που ξεκίνησε χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου πέραν των αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, έχουν λάβει διαπίστευση 51.000 συμμετέχοντες, συζητήσαμε σήμερα, 12.11.2024, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Μητράκη και Μαρία Τσακίρη στην εκπομπή  «Αίθουσα Σύνταξης»  του 102FM της ΕΡΤ3.

Το ηχογραφημένο αρχείο εδώ:

https://www.ertecho.gr/radio/102fm/show/aithousa-syntaksis/ondemand/835263/o-perivallontologos-kostas-nikolaou-gia-ti-diaskepsi-tou-oie-gia-to-klima-ston-102fm-aithousa-syntaksis-12112024/


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Τοπικό δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ τώρα!

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης επιθυμεί τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στη θέση της σημερινής ΔΕΘ, με μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης.

Η κυβέρνηση και το Υπερταμείο προωθούν σχέδιο τσιμεντοποίησης με φαραωνικά κτίρια, εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και υπόγειο πάρκινγκ, ιδιωτικοποιώντας ουσιαστικά το χώρο της ΔΕΘ.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη είναι πέντε φορές πάνω από το όριο του ΠΟΥ, προκαλώντας πρόωρους θανάτους.

Η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που θα προσελκύσει περισσότερα οχήματα, αυξάνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση στο κέντρο.

Παρά τα χαμηλά επίπεδα πρασίνου στην πόλη, επιλέγεται η τσιμεντοποίηση του χώρου της ΔΕΘ, αντί της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου με πυκνό αστικό δάσος.

Ένα Μητροπολιτικό Πάρκο θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας, στον αερισμό της πόλης, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η τελική απόφαση για το μέλλον της ΔΕΘ επηρεάζει άμεσα την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, και θα έπρεπε να λαμβάνεται με βάση τη βούλησή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε τη διενέργεια δημοψηφίσματος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της πόλης για τον χώρο της ΔΕΘ. 

Καλούμε σε συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, ώρα 17:00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη ΔΕΘ.

Η πλήρης ανακοίνωση εδώ: 

https://ipolianapoda.gr/13-11-eidiki-sinedriasi-deth/?fbclid=IwY2xjawGlSf1leHRuA2FlbQIxMAABHZJ7s-CUgc2u8Vy_8IyuqS73mmnxfFm_98wELVKPXvH2sHoL_yln3WGugQ_aem_YvimcRjr2mgUjJLW5ZKuMQ


Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Το ΚΟΔΡΑ που μας ενώνει - Εκεί που το Σχολείο, η Βιώσιμη Διατροφή & η διεκδίκηση του Δημόσιου Χώρου συναντιούνται

Παρουσίαση του κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop" στην εκδήλωση “Το ΚΟΔΡΑ που μας ενώνει - Εκεί που το Σχολείο, η Βιώσιμη Διατροφή & η διεκδίκηση του Δημόσιου Χώρου συναντιούνται”, που διοργάνωσαν η Κοινότητα Πάρκου Κόδρα, ο Δήμος Καλαμαριάς και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία στις 2.11.2024 στο Πάρκο Κόδρα.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Δύσκολοι καιροί για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις υποστηρικτικές δομές της - Η περίπτωση του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

Παρέμβαση στην εκδήλωση με θέμα: “Δύσκολοι καιροί για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τις υποστηρικτικές δομές της - Η περίπτωση του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου", που διοργάνωσε το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (30.10.2024).

Πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης: η άμεση συντήρηση του βιοκλιματικού κτιρίου και η επαναλειτουργία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, το οποίο για 30 χρόνια προσφέρει ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα: Ένα Αναδυόμενο Οικοσύστημα Καινοτομίας και Συνεργασίας

Προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο “Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα: Ένα Αναδυόμενο Οικοσύστημα Καινοτομίας και Συνεργασίας” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής Συνάντησης υλοποίησης Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Ανάπτυξη Συνεργατισμού» με διοργάνωση της ΑΝΚΑ στην Καρδίτσα στις 18-19 Οκτωβρίου 2024.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα συνεργατικά εγχειρήματα: Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSE Coop”, Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης  “Βίος Coop” και Ένωση φορέων ΚΑΛΟ Κεντρικής Μακεδονίας “ΕΝ ΚΑΛΟ ΚΕΜ”.



Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Ελεύθεροι χώροι πρασίνου και ποιότητα ζωής

Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα: «Ελεύθεροι χώροι πρασίνου και ποιότητα ζωής», που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλαξία στην πλατεία Καούδη (13.10.2024).


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Για μια πόλη όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε: χώροι πρασίνου και δικαίωμα στη μετακίνηση

Σημερινή εκδήλωση (12.10.2024): "Για μια πόλη όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε: χώροι πρασίνου και δικαίωμα στη μετακίνηση", που διοργάνωσε η Πόλη Ανάποδα στο πάρκο Νίκου Παπάζογλου, στην Τούμπα. 

Ομιλητές:

- Θανάσης Μαρίνης

- Κώστας Νικολάου

Συντονισμός:

- Μαρία Κέκη 

Παρεμβάσεις από:

- Συντονισμός κατά του Flyover

- Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου 

- Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακοπής

- Πρωτοβουλία Κατοίκων Γαλαξία 

- Πρωτοβουλία Κατοίκων Αλυσίδας


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση στο ρέμα Κρυονερίου

Εκδήλωση δίπλα στο ρέμα Κρυονερίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29.9.2024, από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου - Άνω Τούμπας για την αυστηρότερη οριοθέτηση του ρέματος, έτσι ώστε να προστατεύεται το ρέμα και το δάσος.

Έγινε ενημέρωση ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική νίκη, μια νίκη μετά από 3 χρόνια αδιάκοπου αγώνα.

Συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης, αποδέχτηκε και γνωμοδότησε θετικά, επί του αιτήματος της Πρωτοβουλίας για την αυστηρότερη οριοθέτηση του ρέματος. Υπογραμμίζεται ότι το αίτημα των κατοίκων είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα αποδεκτό και από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. 

Απομένει, πλέον, η έκδοση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, που να περιλαμβάνει το αίτημα των κατοίκων Κρυονερίου.


Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις

Εκδήλωση με γενικό τίτλο "Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις", πραγματοποιήθηκε στις 14.9.2024, στο πλαίσιο του GreenWave Festival.

Εισηγήθηκαν:

- Χαϊδευτός Κλεάνθης, Μηχανολόγος Μηχανικός: 

“Εξελίξεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη” 

- Νικολάου Κώστας, Δρ. περιβαλλοντολόγος, τ. επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ:

“Για μια πόλη χωρίς ρύπανση, LNG, flyover, θερμικές νησίδες”

- Μπλιώνης Γιώργος, Δρ. βιολόγος, συγγραφέας: 

“Πλημμύρες και ρέματα” 

- Παναγιωτοπούλου Μαρία, Δρ. Δασολόγος -Ορνιθολόγος:

“Περιαστικά δάση, οικοσυστήματα και ποιότητα ζωής στην πόλη”

Συντονισμός:

- Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Κοινωνιολόγος, MSc Κοινωνιολογία Μειονοτήτων, MSc Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης 

Παρέμβαση: 

- Εμμανουηλίδης Βασίλης, ποδηλάτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός


Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη»

Σημερινή (4.9.2024) συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» σχετικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΘ.

Εισηγήθηκαν:

- Γιάννης Μαγκριώτης, Πρώην βουλευτής και υπουργός, πολιτικός αναλυτής

- Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Καθηγητής Οικονομικών, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ

- Νίκος Παπαμίχος, Χωροτάκτης Πολεοδόμος, Πρώην καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

- Γιάννης Ξενίδης, Καθηγητής Διαχείρισης Κινδύνων στον Κύκλο Ζωής Έργων Πολιτικού Μηχανικού, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

- Κώστας Νικολάου, Διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, τ. επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ

- Χάρις Χριστοδούλου, Αν. Καθηγήτρια Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ

- Ρία Καλφακάκου, Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάγκαλος.

Αποσπάσματα και περιλήψεις από τις εισηγήσεις των ομιλητών/τριών:

https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/ti-kataggellei-i-kinisi-politon-deth-gia-tin-anaplasi-stin-ekthesi?fbclid=IwY2xjawGlQ5JleHRuA2FlbQIxMAABHRxy80YUNsCIusJnd8hdIL1xHXJWO52g1gN3afj_N7achLHCtA3F8dlbfg_aem_ZntiWTmmcMRM0NoaJCh0Ew


Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5 fm" (Αθήνα), συζητήσαμε σήμερα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Στρατάκη, για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.

Αναφερθήκαμε στην ανορθολογική παράκαμψη (από την εκάστοτε κυβέρνηση) του πρώτου ιεραρχικά επιπέδου προστασίας από τις πυρκαγιές δασών (με βάση την επιστημονική ιεράρχηση), που είναι η πρόληψη και που είναι το σημαντικότερο, το αποτελεσματικότερο και έχει το χαμηλότερο κόστος. Περιλαμβάνει κατάλληλες αραιώσεις, απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από το έδαφος του δάσους κλπ, προκειμένου να εμποδιστεί το πέρασμα μιας πυρκαγιάς από το επίπεδο του εδάφους στις κορυφές των δέντρων.

Η ανορθολογική παράκαμψη αφορά και το δεύτερο ιεραρχικά επίπεδο προστασίας, που είναι η άμεση πυρανίχνευση (το αργότερο σε 15΄ από την εκδήλωση της πυρκαγιάς) με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρατηρητηρίων κατάλληλα εξοπλισμένων τεχνολογικά με όργανα κατόπτευσης, πυρανίχνευσης και επικοινωνίας. 

Όταν τα προηγούμενα δύο επίπεδα προστασίας δεν εφαρμόζονται ή δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, τότε η πυρκαγιά δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και μπορεί να πάρει διαστάσεις, οπότε αρχίζει το πλέον δύσκολο, σύνθετο και πανάκριβο τρίτο επίπεδο, της δασοπυρόσβεσης ή καλύτερα της αναχαίτισης της πυρκαγιάς.

Το ηχογραφημένο αρχείο εδώ:

https://soundcloud.com/user-899349255/1055-14082024a-1?fbclid=IwY2xjawGlQs5leHRuA2FlbQIxMAABHXSCzNm2kUDtuN42Ar0a9JahSdPtj9nYuCkL-0jtr6dT9mxlb9kVCes_8Q_aem_ChDUT_NflKipAEbLsur7QQ


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Συλλογικές δράσεις και κινήματα της Θεσσαλονίκης για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία


 "Συλλογικές δράσεις και κινήματα της Θεσσαλονίκης για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία" είναι ο γενικός τίτλος συνέντευξης στην ερευνήτρια Λυδία Καραζαρίφη για το ιστορικό αρχείο του οργανισμού Istorima.

Το ηχογραφημένο αρχείο καθώς και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης στον σύνδεσμο:

https://archive.istorima.org/interviews/EL-21664?fbclid=IwY2xjawGlQYVleHRuA2FlbQIxMAABHXSCzNm2kUDtuN42Ar0a9JahSdPtj9nYuCkL-0jtr6dT9mxlb9kVCes_8Q_aem_ChDUT_NflKipAEbLsur7QQ


Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση με θέμα «Το νερό ως κοινωνικό αγαθό»

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με θέμα «Το νερό ως κοινωνικό αγαθό» με συνδιοργανωτές τον Όμιλο Φίλων του Δάσους (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ) Λαμίας, τον Σύλλογο εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας και το Κάστρο Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 5.6.2024.

Εισηγητές:

- Κώστας Νικολάου, Διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος και συνεταιριστής, τ. Επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ , για “το νερό ως κοινό αγαθό και τη διαχείρισή του”

- Παύλος Δραγκόλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, για τη “Διαχείριση του νερού στην Ελλάδα και το μέλλον των ΔΕΥΑ”

- Βαγγέλης Γαλανόπουλος, Κάτοικος Σταγιατών Πηλίου, για την "Προστασία του Νερού, ως κοινό αγαθό. Περίπτωση Σταγιατών".

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα του Flyover και της ΔΕΘ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4 και στην εκπομπή "Μας αφορά" συζητήσαμε σήμερα, 27.5.2024, με τον Γιάννη Μαγκριώτη για τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα του Flyover και της ΔΕΘ, που παρουσιάζονται ως έργα "πράσινης" ανάπτυξης, αλλά που δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιχειρηματικής ανάπτυξης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Το αρχείο της εκπομπής, εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=yp89XO1hxRM


Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

10 χρόνια από το ιστορικό κινηματικό δημοψήφισμα της 18ης Μαϊου 2014 κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη

Στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 91,4" Θεσσαλονίκης, συζητήσαμε σήμερα με τον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, με αφορμή τα 10 χρόνια από το μεγαλύτερο ιστορικά κινηματικό δημοψήφισμα, αυτό της 18ης Μαϊου 2014 κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερθήκαμε στην ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας 63 φορέων και συλλογικοτήτων για τη συνεργατική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης από τους πολίτες”, όπου δηλώνεται ότι θα σταθούμε και πάλι μπροστά, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, μιας και η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού -παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)- με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, σχεδιάζοντας να δημιουργηθεί «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης από εταιρίες μετατρέποντας το νερό σε εμπόρευμα και με τη διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας από την Ανώνυμη Εταιρεία ΟΔΥΘ, που στοχεύει να αποτελέσει πιλότο ιδιωτικοποίησης του νερού για όλη τη χώρα.

Το ηχογραφημένο αρχείο εδώ:

https://soundcloud.com/user-958813084/nikolaou-k?fbclid=IwY2xjawGlPxhleHRuA2FlbQIxMAABHWNXMHzVAtXewIxnArlpN0L3iuTh0KBMd_pAjV6Iq4CHTiGGicZKuYTozA_aem_d4SCJw22jwTyUXEG-vYkWA


Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Fly Over: Σε μια πόλη με λιγοστό πράσινο επιχειρούν να κόψουν 30.000 δέντρα

του Κώστα Νικολάου στην Parallaxi, 21.4.2024

Η πρώτη μελέτη για τον Flyover προέβλεπε ότι θα υλοτομηθούν 45 στρέμματα του δάσους του Σέιχ Σου. Με την πρώτη τροποποίησή της τα στρέμματα έγιναν 75. Η δεύτερη τροποποίηση της μελέτης τα ανέβασε σε 82 στρέμματα και είναι η ισχύουσα σήμερα, με βάση την οποία δόθηκαν οι διάφορες σχετικές εγκρίσεις και άδειες.

Στις 16.4.2024, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά την εκδίκαση των προσφυγών αναστολής εργασιών του Flyover, που κατατέθηκαν από τον Σύνδεσμο κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκε με βάση έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης ότι σχεδιάζεται στην πραγματικότητα να υλοτομηθούν 187 στρέμματα δάσους.

Είναι αποκαλυπτική η δήλωση των εκπροσώπων του έργου (κατά τη διαδικασία εκδίκασης στο ΣτΕ) ότι η διαφορά οφείλεται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς (sic!) της αρχικής μελέτης, προς επιδιόρθωση της οποίας κατατέθηκε ήδη αίτηση τροποποίησης (η τρίτη κατά σειρά για την κοπή δέντρων) της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Αλλού κατεδαφίζουν Flyovers επειδή απέτυχαν να δώσουν λύση στο κυκλοφοριακό

του Κώστα Νικολάου στην Parallaxi, 14.4.2024

Στα μέσα του περασμένου αιώνα άρχισαν να κατασκευάζονται υπερυψωμένες ταχείας κυκλοφορίας λεωφόροι (Flyovers) σε διάφορες πόλεις του κόσμου. 

Η βασική ιδέα της κατασκευής Flyover σε μια πόλη ήταν ότι θα μετριάσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Σύντομα όμως διαπιστώθηκε ότι τελικά, αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα συμφόρησης που επρόκειτο να λύσει. Η αυξημένη κυκλοφορία ΙΧ οχημάτων –που προκάλεσε η ύπαρξή του- οδήγησε στον κορεσμό του Flyover, καθιστώντας τoν αναποτελεσματικό στη μείωση των καθυστερήσεων. Παρατηρήθηκε ότι κάθε νεόδμητος Flyover επιλύει το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για ένα πρώτο έτος και μετά, λόγω της αύξησης του αριθμού των οχημάτων, αντιμετωπίζει και ο Flyover την ίδια συμφόρηση [1].

Μελετήθηκε ο αντίκτυπος ενός Flyover στην καθυστέρηση των οχημάτων, την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση, καθώς ένας Flyover φθάνει επίσης στο ίδιο επίπεδο συμφόρησης λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας IX οχημάτων (που ο ίδιος προκαλεί), προκαλώντας εκ νέου καθυστέρηση των οχημάτων (μποτιλιάρισμα), αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών ρύπων [1].

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Για την προσωρινή αναστολή εργασιών του Flyover στην ΕΡΤ3

Στην εκπομπή "Μέρα με Χρώμα" της ΕΡΤ3 με τους δημοσιογράφους Έλσα Ποιμενίδου και Χάρη Αρβανιτίδη και σε τηλεφωνική σύνδεση με τον Αλέξανδρο Αδαμίδη συζητήσαμε στις 11.4.2024, για την προσωρινή αναστολή εργασιών του Flyover, που επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βιντεοσκοπημένο το απόσπασμα της συζήτησης εδώ:

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/flyover-20240411/?fbclid=IwAR2berPaw6KZ1mYyT8qeGZnIZaeXRKEILEp2TlQwXPZvkdn59yL1DMBVQ_g_aem_AZrtujNUW2okQs-4U6TLN55Bq2t_VoghPlWEP9Z4TgXYerBis4fnTUfjIYVwHd8v9tQI0n5_xIeQgr1hD7k4SXLN

Συνέντευξη για το Flyover στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel

Συνέντευξη για το Flyover στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο στις 9.4.2024

Το βιντεοσκοπημένο αρχείο (από 1:22:22 έως 1:37:10) εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=vReFg8z14gQ


Συνέντευξη τύπου του Συντονισμού 52 φορέων κατά του Flyover

Ο Συντονισμός 52 φορέων κατά του Flyover παρουσίασε στις 10.4.2024 σε συνέντευξη τύπου τις νεώτερες εξελίξεις του αγώνα κατά του Flyover, ενόψει της πρόσφατης προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες του Flyover μέχρι την κατάθεση φακέλου από το Δημόσιο. Σημειωτέον ότι, οι δύο αιτήσεις ακύρωσης του έργου έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν στο ΣτΕ στις 17.4.2024. Παρουσιάστηκαν οι λόγοι ακύρωσης καθώς και η τεκμηρίωση του γεγονότος ότι δεν είναι έργο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Ημερίδα για το δάσος του Σέιχ Σου και το Flyover

"Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του Flyover", ήταν το θέμα εισήγησης στην πολύ μαζική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Κλικ, προστάτευσε τη σχέση σου με το δάσος!: Η περίπτωση του Σέιχ Σου!», που διοργάνωσαν στις 27.2.2024, το Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας "Κλικ, προστάτευσέ το!" σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ Θέρμης και KEΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Το αρχείο της παρουσίασης εδώ:

https://www.researchgate.net/publication/378498014_Periballontikes_epiptoseis_apo_ten_kataskeue_kai_leitourgia_tou_Flyover?fbclid=IwAR1ohCvFJIvJz_jeWxRbHePeZeuCTZXNLnf9CeTSvOYURuZ80Df377P3WgA


Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση για το Flyover, Τούμπα, 21.2.2024

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας πραγματοποιήθηκε χθες, 21.2.2024, η εκδήλωση με γενικό θέμα: "Flyover: πώς θα σταματήσουμε τον κυκλοφοριακό εφιάλτη - Οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου στο βιοτικό επίπεδο και το περιβάλλον. Oι εναλλακτικές προτάσεις".

Εισηγήθηκαν:

- Χρίστος Ταξιλτάρης, ομότιμος καθηγητής συγκοινωνιακών έργων ΑΠΘ

- Κώστας Νικολάου, διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, τ. επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ

- Χριστίνα Μακνέα, χημικός μηχανικός, αρχιτέκτονας τοπίου, μέλος κεντρικής αντιπροσωπείας ΤΕΕ

- Αλέξης Αδαμίδης, νομικός σύμβουλος συνοικισμού Κωνσταντινοπολιτών.

Συντόνισε: η Ρένα Μεζιλτσόγλου.

Διοργάνωσαν:

Η Πρωτοβουλία κατοίκων Μαλακοπής, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινουπολιτών, η Πρωτοβουλία κατοίκων Κρυονερίου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου και η Πρωτοβουλία κατοίκων Πυλαίας.

Βιντεοσκοπημένη η εκδήλωση εδώ: 

https://thepressproject.gr/metadosi-tis-ekdilosis-flyover-pos-tha-stamatisoume-ton-kykloforiako-efialti-oi-katastrofikes-epiptoseis-tou-ergou-sto-viotiko-epipedo-kai-to-perivallon-oi-enallaktikes-protaseis/?fbclid=IwAR2d2L8xnEqcv3Xod5cMEIfybXlgjECn38wI0Rj5DxcqR73BK5a6AdBnMN0


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το Flyover

Ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την υπερυψωμένη περιφερειακή οδό - Flyover, που έγινε στις 20.2.2024.

Το βιντεοσκοπημένο αρχείο εδώ:

https://www.facebook.com/100007627714099/videos/2855301551290347


Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Στο "The Press Project" για τις επιπτώσεις του Fly Over στη Θεσσαλονίκη και τις εναλλακτικές λύσεις

Στον ραδιοφωνικό σταθμό "The Press Project", στην εκπομπή "Φάρμα των Ζώων", συζητήσαμε σήμερα (14.2.2024) με τους δημοσιογράφους Θάνο Καμήλαλη και Νεκταρία Ψαράκη για τις επιπτώσεις του Fly Over στη Θεσσαλονίκη και τις εναλλακτικές λύσεις.

Το βιντεοσκοπημένο αρχείο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=HGIEXu6ppFc


Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Επιπτώσεις στην κυκλοφορία, την ατμόσφαιρα και την υγεία από την επιχειρούμενη υπερυψωμένη περιφερειακή οδό - Flyover στη Θεσσαλονίκη

του Κώστα Νικολάου στο The Press Project, 12.2.2024


1. Η γενική κατάσταση της κυκλοφορίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη πριν την έναρξη εργασιών του Flyover

Οι περισσότερες μετακινήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης γίνονταν μέχρι περίπου το 1990 με το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), που διαθέτει μέχρι και σήμερα η πόλη, δηλαδή, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Αυτό ανατράπηκε τη δεκαετία 1990-2000 και από τότε οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με ΙΧ, με την αναλογία αυτή να χειροτερεύει συνεχώς σε βάρος των ΜΜΜ μέχρι και σήμερα [1].

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Κινήματα πολιτών και Δημοτικές αρχές

"Κινήματα πολιτών και Δημοτικές αρχές" ήταν το θέμα εισήγησης σε μαζική εκδήλωση με γενικό θέμα "Αυτοδιοίκηση και πολίτες", που διοργανώθηκε στο Μουζάκι, 19.1.2024

Το αρχείο της παρουσίασης εδώ:

https://www.researchgate.net/publication/377487442_Kinemata_politon_kai_demotikes_arches?fbclid=IwAR2lBe8mKwGpuBZaIBiaqzKvblLH-sZGwMCIFc5UtJSP7N0oAFvpLXhfFZA